Afdrukken

‘Gelukkig konden we op niveau blijven koken’

ERMELO - De nieuwe Michelinsterren 2021 waren zaterdag al uitgelekt, maar het bleef tot vandaag onzeker of er sterren behouden of ingeleverd moesten worden. Bij Hotel Landgoed Het Roode Koper in Leuvenum kon in ieder geval de vlag uit: de ster bleef voor het zesde jaar op rij behouden.

Zaterdag was er al, vanwege een storing in de Michelin-app, gelekt dat er tien restaurants hun eerste Michelinster mochten ontvangen. Vandaag werd tijdens een online ceremonie in het lege DeLaMar Theater in Amsterdam pas officieel de Michelinsterren 2021 uitgereikt. Het was een vreemd jaar voor de horeca, maar toch werden er toch weer nieuwe sterren uitgereikt. Bijzonder was ook dat er dit jaar alleen gesloten horecabedrijven hun sterren verloren. In de regio veranderde er niets en bleven sterren behouden. Wel verviel in Harderwijk een Bib Gourmande voor Klein Parijs, het restaurant verhuisde naar het voormalige Veluvia en heet nu Chez Brochard. ,,Het is toch altijd heel feestelijk, maar blijft ook wel elke keer spannend,’’ vertelt hotelier Jon-Ivar Sörensen van Het Roode Koper. ,,En omdat er zaterdag al was gelekt, ga je toch proberen of je er achter kunt komen of wij er uit zouden komen. Maar dat lukte niet, dus moesten we wachten op vandaag.’’ Het is Het Roode Koper gelukt om het niveau en de verwachting bij de gasten op peil te houden. ,,De uitkomst van een goed verblijf hangt af van hoe je er zelf instaat. De behoeften zijn, door de coronatijd, natuurlijk verandert, maar de wensen blijven onveranderd hoog. Mensen snakken in deze tijd naar iets fijns en daar doen wij alles voor. We compenseren veel in gedrag en omgeving.’’

Opleiden

,,Het was een raar jaar, dus je weet nooit hoe de inspecteurs van Michelin naar je kijken,’’ vertelt chef-kok Dennis van den Beld. ,,We hebben daarbij wel het geluk dat we een hotel zijn en dat we voor de gasten op niveau konden blijven koken. Daarnaast bieden we ook andere dingen aan, zoals wandelingen met her en der stands met lekker eten op take-away basis.’’ De koks zijn wel meer de producten bezig. ,,We proberen er meer uit te halen en daarnaast kan ik meer tijd besteden aan het opleiden en trainen van mijn jongens.’’ Elk jaar doen de koks van Het Roode Koper wel aan een of meerdere kookwedstrijden mee. Zo won Van den Beld vorig jaar de Gouden Koksmuts en kookte hij eenmaal mee met het Nederlands kookteam, maar dat was het dan ook wel. ,,Nee, de wedstrijden liggen stil. Op z’n vroegst gaan we pas eind 2022 weer wedstrijden koken, is mijn verwachting.’’ Het personeel van Het Roode Koper blijft zich focussen. ,,Focussen op de invulling van je omgeving, de inrichting op anderhalve meter en de zuiveringsinstallaties,’’ aldus Sörensen. ,,En je hoopt dat je uiteindelijk de beloning krijgt van wat je geïnvesteerd hebt en dat je je gesteund voelt door de gasten die straks weer volop gaan komen.’’