Afdrukken

Driestroom op weg langs Alledaags Geluk

ERMELO – Arjan en Annemieke Wildeman begonnen in augustus 2010 op Villa Kakelbont het gezinshuis Kakelbont. Vorig jaar maakte ze de overstap naar een andere organisatie, Driestroom, en verhuisden ze naar de Kerklaan. Wildeman vangt kinderen op die om verschillende redenen niet thuis kunnen wonen.

Op vrijdag 25 juni verwelkomt zorgorganisatie Driestroom de 150ste zorgonderneming in haar franchiseketen. Om deze mijlpaal te vieren, stappen medewerkers van Driestroom de hele maand juni op de tandem om een tour te maken langs alle franchisenemers, verspreid door heel Nederland. Met elkaar vieren ze de bijzondere manieren om van betekenis te zijn voor mensen met een zorg- of ondersteuningsvraag. Op maandag 31 mei ging de tour van start op het hoofdkantoor van Driestroom in Elst. Daarna fietsen directie en achttien collega's in wisselende samenstellingen in tweeëntwintig dagen langs alle andere ondernemingen, verspreid over elf provincies. Op vrijdag 18 juni komt de oranje tandem ook in Ermelo bij Gezinshuis Pippi langs. Ze arriveren rond 13.45 uur en zullen een uur later weer vertrekken naar de volgende locatie. Op 25 juni eindigt de tour in Zeeland bij de twee jongste zorgondernemingen: Driestroomhuis Myosotis en Driestroomhuis Just Good Care.

Vrijwilligers

Wildeman: ,,In principe runnen we het gezinshuis samen, maar we worden wel ondersteund door een aantal vrijwilligers. Zij passen geregeld op als wij er even niet zijn. Tijdens de schoolsluiting namen zij geregeld één van de kinderen mee om er even op uit te gaan, zodat het betreffende kind even wat afleiding had. Ook begeleidt één van onze vrijwilligers de tieners naar de jeugdgroep van onze kerkelijke gemeente. Onze vrijwilligers zijn enorm waardevol, eigenlijk onmisbaar!’’ De kinderen die bij hen wonen kunnen om wat voor reden dan ook niet meer thuis wonen en zijn over het algemeen langere tijd in het gezinshuis. ,,Ons verlangen is ze te laten opgroeien naar de volwassenheid binnen de veilige muren van ons gezin. De problematiek van de kinderen is heel divers maar vaak zijn het dingen zoals hechtingsproblematiek, trauma, verstandelijke beperking, ADHD en andere problematiek. Het is verdrietig om te zien dat kinderen zoveel mee hebben moeten maken. Helaas kunnen we aan dat verleden niets veranderen, maar we kunnen wel werken aan een mooie toekomst. We genieten ervan dat we al zo lang deze zorg mogen bieden, en we mogen zien hoe de kinderen herstellen en ontwikkelen.’’

Ondernemer

,,We zijn bewust toen begonnen in loondienst van een grote organisatie,’’ vertelt het echtpaar, ,,omdat we verwachtten dat het leven als gezinshuisouders nog best een aantal uitdagingen op ons pad zou brengen. En dat bleek wel te kloppen. Om dit gelijk te combineren met het ondernemerschap leek ons een te grote stap voor dat moment. Na vierenhalf jaar hebben we echter de mooie villa verlaten en een eigen woning gekocht aan de Lijsterlaan. Omdat de naam Kakelbont verbonden was aan de villa hebben we een nieuwe naam verzonnen. Met een knipoog naar onze start in Kakelbont gingen we verder als gezinshuis Pippi. De uitspraak van Pippi: 'ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan!" spreekt ons erg aan. Na veel ervaring opgedaan te hebben als gezinshuisouders waren we toe aan een volgende stap; het ondernemerschap. Op 1 mei 2019 zijn we als zelfstandig ondernemer verder gegaan onder de franchise formule van de Driestroom. We zijn ontzettend blij en dankbaar dat we deze stap hebben mogen zetten. Vorig jaar mei zijn wij verhuisd naar het centrum van Ermelo en wonen prachtig aan de Kerklaan. Deze plek gaf mogelijkheden vanwege de ruimte en meerdere slaapkamers, waardoor we nog een extra plek konden realiseren. In december is deze vijfde plaats ook gevuld en daarmee is op dit moment ons huis ook gevuld. Het gezinshuis heeft een eigen website: www.gezinshuispippi.nl.

Franchiseformule

In 2008 is Driestroom gestart met haar franchiseformule als alternatief voor de bestaande institutionele zorg. De eerste zorgondernemingen waren gezinshuizen voor kinderen van 0 tot 18 jaar met een beperking of gedragsproblematiek. In de loop der jaren is de franchiseketen uitgebreid met verschillende zorgconcepten, zoals moeder-kindhuizen, fasehuizen, kleinschalige wooninitiatieven voor (jong)volwassenen met een beperking en werkinitiatieven gericht op arbeidsmatige participatie. Wat de franchiseketen van Driestroom bijzonder maakt, is de unieke combinatie van ondernemerschap en excellente kwaliteit van kleinschalige zorg. Onder de vlag van Driestroom kunnen deskundige zorgprofessionals hun droom waarmaken en betekenisvolle zorg vormgeven. De tandemtour is de gehele maand juni te volgen via www.driestroom.nl/tandemopweg en op social media via #tandemopweg.