Afdrukken

'Onze wijngaard is een kuuroord'

ERMELO/ REGIO - Van maandag 15 tot en met zaterdag 20 november is het voor de 24e keer de Nationale Week van de Ondernemer. Daarom deze week extra aandacht voor een aantal ondernemers. En omdat duurzaamheid ook een belangrijk thema is deze dagen nemen we vandaag een kijkje bij Jan en Hennie van den Ham.

Hennie en Jan van den Ham houden van wijn en van de natuur. Die twee elementen gaan heel goed samen op Wijngaard Telgt. ,,Hun product, Telgter wijn, maken ze met minimaal ingrijpen in de natuur. Daar waar de natuur haar gang kan gaan, ontstaat volgens Jan van den Ham vanzelf een evenwichtige balans. Bij een gezonde wijngaard moet je vooral de natuur het werk laten doen. Dat laatste is een uitspraak van dit Ermelose ondernemerskoppen en daarmee zou je kunnen denken dat er nauwelijks gewerkt wordt op Wijngaard Telgt. Maar niets is minder waar. Jan en Hennie kunnen gelukkig rekenen op een grote hoeveelheid vrijwilligers die hen helpt bij de werkzaamheden. Want alle druiven worden met de hand geoogst en alle ongerechtigheden met een schaartje eruit geknipt. Het bedrijf laat zich niet vangen door een biologisch certificaat, maar op een aantal fronten is de aanpak zelfs biologischer. Zo wordt er minimaal ingegrepen met chemicaliën en gebruikt Jan van den Ham een kleine hoeveelheid verdrijvingsextract alleen op het moment dat de druiven kwetsbaar zijn. ,,Liever neem ik bij een luizenhaardje een handje vol lieveheersbeestjes en vangen de vleermuizen de insectjes. Insecten en planten, alles moet in evenwicht zijn. Het is onderdeel van een natuurlijke kringloop waarin alles een rol heeft.” Zo vertoeven de bonte- en groene specht op de wijngaard en leven er tien bijenvolken. ,,Het gebruik van insecticiden is dan ook niet aan de orde.”

Weersomstandigheden

Jan en Hennie houden dagelijks alles goed in de gaten en natuurlijk zijn ze voor een goede oogst afhankelijk van de weersomstandigheden. De wijnboeren grijpen liefst zo min mogelijk in. ,,We hebben de tweede generatie druivenrassen en die zijn minder schimmelgevoelig. Ook gebruiken we liever plantversterkers en algenextracten.” En het resultaat is goed, want de afgelopen jaren vielen Jan en Hennie meermalen in de prijzen met de Telgter wijnen tijdens wijnkeuringen. Hun wijngaard omschrijven ze als een kuuroord. ,,Het zorgt voor een lage doktersrekening, hier kan ik echt mijn hoofd leegmaken,” schetst de Ermelose wijnboer. Want naast dat het regelmatig hard werken is, is het ook enorm genieten. ,,Er is hier altijd wat te beleven. Hier komt alles samen, insecten, muizen en daardoor de torenvalk, de steenuil en een scala van planten.” Het is de achtertuin van Jan en Hennie en iedereen mag hiervan meegenieten. Sinds een poosje is er ook een wijnkelder en ontmoetingscentrum. ,,Het heeft een groen dak zodat het opgaat in de omgeving,” legt Jan uit. Ze willen zelf hun stroom opwekken met zonnepanelen en een boiler. ,,Ik ben de architect van het gebouw,” zegt hij. ,,Het kost nog slechts op kleine piekmomenten stroom.”

Weinig kilometers

Het stel maakt een echt Ermelo’s natuurproduct, een product dat leeft en telkens verandert. Hierbij is het zorgen voor de natuur van wezenlijk belang. Niet alleen nemen, maar ook teruggeven. ,,We vinden het dan ook belangrijk dat mensen nadenken over de zogenaamde ‘korte ketens’.” Tijdens het coronajaar maakten mensen meer gebruik van lokale- en streekproducten. Men werd zich bewust van een duurzame voedselproductie. ,,En met onze Telgter wijnen heb je letterlijk weinig kilometers op de eettafel.”