Kringloopwinkel, duurzaam en verbindend

ERMELO - Hoewel De Zaak van Ermelo momenteel gesloten is in verband met de lockdown, staat het team klaar voor een feestjaar. In 2012 kreeg Henk van Bruggen de sleutel van het voormalige pand van Albert Heijn. Samen met Romke van Veen had hij een plan om invulling te geven aan de participatiewet, een kringloopwinkel om mensen weer in het arbeidsritme te helpen en ze het liefst laten uitstromen naar betaald werk. ,,We wilden een breder aanbod in arbeidsmatige activiteiten. In de kringloopwinkel is het heel divers,” aldus Van Bruggen.

De Participatiewet moet ervoor zorgen dat meer mensen, met en zonder beperking, werk vinden bij een gewone werkgever. De Zaak van Ermelo kan hierbij een opstapje zijn. ,,Hier gaan we uit van competenties en kwaliteiten van mensen. Zo geven we ze structuur en kansen.” De Zaak van Ermelo viert in 2022 haar 10-jarig bestaan. Inmiddels met Ron van Bruggen en Frieda Feenstra aan het roer is het bedrijf op Kerkdennen uitgegroeid tot een organisatie met enorm veel bedrijvigheid. Honderden mensen hebben hier een opstap naar een nieuwe toekomst gevonden. ,,Werk is de beste oplossing om veel problemen te voorkomen,” zegt Henk van Bruggen. Voor hem is het een moment van terugkijken. ,,In het eerste pand (kruising Stationsstraat-Julianalaan) maakten we een sprong in het diepe. We hebben daar met vrienden en familie een enorme ruimte omgebouwd tot ‘warenhuis’, maar dan met kringloopspullen.” Het businessplan stond vol aannames en Henk van Bruggen had eigenlijk niks met een winkel. Toch werd het een groot leer-werkbedrijf. ,,En daar mogen we best trots op zijn!”

Zoektocht

Vier jaar later verhuisde de kringloopwinkel naar landgoed Veldwijk. Ron van Bruggen: ,,We hebben tot december 2016 kunnen werken aan de op- en uitbouw van de Zaak van Ermelo. De winkel werd een begrip. Vanwege sloop- en nieuwbouwplannen moesten we het pand aan de Stationsstraat verlaten.” Na een lange zoektocht kon Van Bruggen bekend maken dat de nieuwe locatie het Economiegebouw op Veldwijk werd. ,,We wisten dat ook dit een tijdelijke plek zou zijn,” vertelt Ron van Bruggen. ,,Aangezien we hier circa 30% minder winkeloppervlakte ter beschikking hadden en het pand voor slechts 2 jaar beschikbaar was, konden we een aantal van onze groeiplannen daar niet realiseren. Vanwege het tijdelijke karakter en de beperkte ruimte gingen we gelijk verder kijken.” Ondertussen wist de familie, gesteund door een aantal vaste krachten, meer dan 500 werkervaringsplaatsen te realiseren. ,,We hebben nu 83 mensen naar betaald werk geholpen.” In de Zaak van Ermelo zijn inmiddels tien mensen in dienst.

Verandering

De afgelopen jaren is er veel veranderd in de kringloopbranche. Dit komt mede doordat er veel aandacht is voor duurzaamheid en hergebruik. Dus naast het sociale aspect van De Zaak van Ermelo is shoppen bij de kringloopwinkel vooral heel duurzaam en verkleint je CO2 voetafdruk. Een nieuwe bestemming geven aan spullen die al gemaakt zijn, in plaats van nieuwe spullen te kopen, is populairder dan ooit. ,,Daardoor is ook het publiek in de winkel veranderd,” aldus Van Bruggen. ,,En ook de winkels zijn veranderd. Je ziet nog wel van die overvolle kringloopwinkels, maar wij kiezen ervoor om de winkel in te richten met veel aandacht. En dat kan ook in ons huidige pand aan de Herderlaan 12.” In de voormalige koekjesfabriek heeft De Zaak van Ermelo nu beschikking over een oppervlakte van 2400 m2. ,,Hier kunnen we verder groeien,” vult Frieda Feenstra aan. ,,Zo hebben we in september La Boutique d’Ermelo geïntroduceerd.” Hier kunnen klanten merkkleding, schoenen en sieraden kopen en verkopen. ,,Je ziet dat verkoopsites zoals Vinted heel populair zijn. Met onze speciale afdeling willen we mensen ontzorgen en de verkoop voor hen regelen.”

Vreemd

Natuurlijk is de kringloopwinkel afhankelijk van de aangeleverde spullen. In coronatijd was de aanvoer enorm. ,,Daar zit van alles bij,” vertelt Van Bruggen. Zo kreeg men laatst een container spullen uit Dubai. ,,Zo kregen we de oosterse markt, Little Marrakech,” aldus Feenstra. Het vreemdste voorwerp… Feenstra brengt een doos met twee borstprotheses. ,,Het is een belangrijk ding om dit weer op een goed adres te krijgen. Maar ik realiseer me hoe moeilijk dat is.” De Ermelose ondernemer weet dat het heel waardevol kan zijn als iemand de protheses nog kan gebruiken. ,,Maar hoe krijg je die match?” De Zaak van Ermelo wordt normaliter wekelijks door ruim 3000 mensen bezocht. Het team hoopt zo spoedig mogelijk de deuren te kunnen openen waarna er een heel jaar feestelijke activiteiten gepland staan. Voor meer informatie hierover klik hier.