Afdrukken

Nutteloos afvalproduct wordt groeibevorderaar

ERMELO - De schapenwolpellets van Dirk Jan van Dalfsen zijn vanaf nu te koop bij schaapskooi Schapedrift in Ermelo. Van Dalfsen is de samenwerking aangegaan met Stichting Schapedrift in Ermelo.

Schapenwolpellets zijn een duurzame voedingstof voor jonge bomen en planten en ook geschikt voor in de moestuin. Van een nutteloos afvalproduct, schapenwol, is een groeibevorderend product gemaakt wat nieuw leven stimuleert. Van Dalfsen is een ambachtsman en schapen zijn hem het liefste. Het schapen scheren is onderdeel van zijn werk. Maar het feit dat wol momenteel een afvalproduct is, raakte hem enorm. Dirk Jan van Dalfsen ging daarom op zoek naar mogelijkheden. ,,Het is een natuurproduct met kwaliteit, maar momenteel is het verworden tot afval. Weggooien is goedkoper dan verwerken.” Daar heeft de ondernemer ontzettend veel moeite mee en dat leidde uiteindelijk tot een bijzonder product.

Kwaliteit

De Ermelose ondernemer ging op zoek naar de kwaliteiten van schapenwol en ontdekte een methode hoe hij van wol een voedingsstof kan maken. Zo maakte hij van een ‘waardeloos’ product een groeibevorderende korrel dat nieuw plantenleven stimuleert. Schapen worden in Nederland gehouden voor hun vlees, melk of het begrazen van natuurgebieden. De 1,5 miljoen kilo aan wol die zij jaarlijks produceren komt nu op de afvalberg. ,,Maar wol heeft een enorm absorptievermogen (tot 3,5 keer het eigen gewicht),” vertelt Dirk Jan van Dalfsen. ,,En dat is fijn als we bijvoorbeeld hele droge zomers hebben. De schapenwol is als het ware een 'waterreservoir' in de grond. Dat zorgt tijdens droge periodes voor watertoevoer naar bomen en planten.” Tegelijkertijd levert schapenwol voedingsstoffen zoals stikstof, kalium en fosfaat. ,,Het is dus een echte bodemverbeteraar.”

Jonge bomen

Momenteel Van Dalfsen ondersteuning van de Wageningen Universiteit. Zes weken geleden zijn er aan de Flevoweg in Staverden 3000 zomereiken, 1000 elzen en 250 ratelpopulieren geplant. De aanplant is interessant omdat de bodem verrijkt is met schapenwolpellets. Studenten van de universiteit in Wageningen zullen de jonge bomen nauwlettend in de gaten houden.Verschillende partijen zijn ontzettend geïnteresseerd in deze nieuwe, duurzame vorm van bemesting. In Nederland is schapenwol als mestbestanddeel namelijk nog nauwelijks beschikbaar.  Vanaf nu is het product ook te koop bij de Ermelose schaapskooi.