Afdrukken

Save City Solutions biedt maatwerk

ERMELO - Steeds vaker denken mensen na over mogelijkheden om tijdens festiviteiten het publiek te beschermen tegen eventuele aanslagen. Organisatoren van evenementen met landelijke uitstraling kiezen voor voertuigenwerende maatregelen. De Ermelose ondernemer Piet van der Meulen heeft zich inmiddels gespecialiseerd in de levering van maatwerk op dit gebied.

Nadat terroristen afgelopen zomer in Spanje toesloegen met auto's die inreden op wandelend publiek, werden er betonblokken geplaatst bij Hoog Catharijne in Utrecht, het winkelcentrum Alexandrium en De Markthal in Rotterdam. Dit is een permanente maatregel. Van der Meulen zorgt voor oplossingen van tijdelijke aard. ,,Dit moet vooral snel en eenvoudig te plaatsen zijn, maar natuurlijk ook functioneel.” Hij kan dan ook een totaalpakket leveren. ,,Geen straat is hetzelfde. In Amsterdam bijvoorbeeld moet een tram zo lang mogelijk door kunnen rijden. Als je daar betonblokken plaatst is in korte tijd de hele stad ontregeld.” Hiervoor heeft de Ermelose ondernemer dan ook een speciale poort. Van der Meulen werkt met ‘save city’ beveiligingsexperts. ,,Die know-how heb je nodig,” meldt hij.

Algehele veiligheid

Elf jaar geleden begon Piet van der Meulen met Fence4Events, eerst met podiumwagens en daar kwamen hekwerken voor evenementen bij. Inmiddels kan het bedrijf 18 kilometer hekwerk leveren en is het de eerste leverancier die vier verschillende gecertificeerde voertuigwerende maatregelen kan leveren. ,,Deze maatregelen gaan uiteindelijk ‘gewoon’ worden,” vertelt de Ermeloër nuchter. ,,Het is geen vraag óf er een aanslag in Nederland komt, alleen wanneer en waar. Nederland heeft ook geen ervaring met terreur. Dat is anders in Spanje en Duitsland waar men in de geschiedenis de Eta en de RAF hadden.” De uitbreiding van zijn bedrijf vindt Van der Meulen een hele logische. ,,Het past perfect binnen onze filosofie. We kunnen snel schakelen en daardoor kunnen we bij enige dreiging snel maatregelen nemen.” Van der Meulen is met zijn bedrijf een bekende speler in de evenementenbranche. ,,We willen zorgen voor algehele veiligheid en zijn een evenementenspecialist op dit gebied.

'Nederland loopt achter'

De markt is hard aan het werk om oplossingen te ontwikkelen tegen terreur. Nederland loopt volgens Van der Meulen hierin achter. ,,Wij hebben echter gezorgd dat alle gecertificeerde oplossingen in ons assortiment zitten en zijn nu keihard bezig om mensen hierover te informeren. Gelukkig heb ik dan mensen om me heen die bekend zijn met beveiliging en het op- en afschalen.” Save City Solutions, de bedrijfsnaam waaronder het bedrijf opereert, is dan ook koploper op dit gebied. ,,Zes maanden geleden was dit nog onmogelijk,” aldus de Ermelose ondernemer, die daarmee aangeeft hoe een en ander zich snel ontwikkelt.