Afdrukken

'Keuzevrijheid door lobby Recron en Veron'

ERMELO - Dat een goede breedbandverbinding voor recreatieparken, eigenaren van recreatiewoningen en de bewoners of recreanten van vakantiehuisjes van groot belang is, dat staat voor iedereen als een paal boven water. Dat meldt ook Hartger van Diest, voorzitter van de Veron (Verenigde RecreatieOndernemers). Gasten vragen om snel internet, maar ook recreatieondernemers zijn op veel fronten afhankelijk van internetverbindingen.

Als Hartger van Diest, eigenaar van Hoeve Kindergoed in Telgt, achter de computer bezig is, gaat het werk soms traag. Wanneer hij met meerdere mensen tegelijk het internet op gaat, laat de karige verbinding hem in de steek. Voor veel mensen in het buitengebied horen die ongemakken erbij, maar het maakt het werken soms bijna onmogelijk. Een weids uitzicht over het Ermelose platteland, maar het wereld wijde web laat het snel afweten. Tenminste als er geen glasvezel komt. ,,Maar de meeste ondernemers twijfelen niet, hoor!” zegt van Diest. ,,Wel zijn er nog wat onduidelijkheden over abonnementen en mogelijkheden tegen welke voorwaarden.” De recreatieondernemers willen graag weten waar ze aan toe zijn. ,,Dat wordt nu steeds concreter,” aldus de voorzitter van de Veron.

Keuzevrijheid

De Veron en de Recron hebben enorm gelobbyd om keuzevrijheid te krijgen bij de aansluiting van het glasvezel. ,,Zodoende ontstaat er geen monopoliepositie en blijft er concurrentie in de markt. Dat is goed voor de ondernemers,” zo weet Van Diest. Tot voor kort was alleen Ziggo een speler op de recreatiemarkt, maar met het Glasvezel Buitenaf kunnen providers meer maatwerk leveren. Een van die aanbieders is Matrix IT, een lokale onderneming van eigenaar André Pater. ,,Ieder bedrijf heeft weer andere wensen. Daarom leveren we maatwerk en kunnen we inspelen op speciale vragen van klanten.” En juist dat maatwerk is nodig, zeker in de toekomst als nog meer apparatuur gebruik gaat maken van internet en het downloaded steeds sneller moet. ,,Het gaat bij de keuze voor glasvezel dus niet om vandaag, maar wat hebben we in de toekomst nodig,” vult Van Diest aan. ,,Bedrijven zoeken naar de beste opties.” Volgens Pater maken veel parken nu nog gebruik van coat of een schotel. Het glasvezelnetwerk vraagt in elk geval minder onderhoud. ,,De een denkt in mogelijkheden en de ander denkt in kosten. Beiden verdienen een eerlijke afweging,” aldus Pater.

Nu of nooit

Snel internet is inmiddels voor velen een levensbehoefte om te kunnen participeren in de maatschappij, ook op vakantie. Maar achter elke ondernemer zit ok een consument en deze is soms sceptisch. ,,Tja, grote spelers op deze markt vertellen vaak wel een makkelijk verhaal, een mooi verhaal. Toch is dit niet altijd het juiste verhaal,” weet Pater. ,,Mensen komen er vaak te laat achter waar ze precies behoefte aan hebben en zitten dan aan een langlopend contract vast. Vanuit Matrix nemen we graag de tijd om met de recreatieondernemers te gaan zitten en te luisteren naar wat iemand wil, wat zijn plannen zijn en wat wij daarin zouden kunnen betekenen. We kunnen glasvezel koppelen aan het coaxnetwerk wat er al ligt.” Met de aanleg van glasvezel moeten ook de witte vlekken in het buitengebied van Ermelo verdwijnen. En dat is in zo’n bosrijk gebied nog een hele klus. ,,Het is wel nu of nooit,” stelt Van Diest. ,,De meeste parken liggen ver van de doorgaande weg. Als men er niet voor kiest om aan te sluiten tijdens deze campagne, dan wordt het daarna bijna onbetaalbaar. Zo’n kans komt niet snel meer voorbij.’ Toch ligt het op sommige parken erg lastig, bijvoorbeeld waar het gaat om verenigingen van eigenaren (VVE). Voor hen is het vaak moeilijk om op korte termijn hierin keuzes te maken. ,,Maar de wereld verandert snel,” vult Pater aan. Tijdens een presentatie van CIF liet men zien hoe ook de ouderenzorg gebruik maakt van internet door via tablet te communiceren met cliënten die buitenaf wonen. Ouderen blijven steeds langer thuis wonen en hulpverleners passen hierop het zorgsysteem aan.
Of er glasvezel komt, zal blijken na 4 december. Want alleen als 50% van de bewoners in het buitengebied van Nunspeet en Ermelo voor deze datum voor glasvezel kiest en een abonnement afsluit, legt CIF een glasvezelnetwerk aan in Ermelo en Nunspeet. In dat geval kunnen ook de recreatieparken aangesloten kunnen worden.