Afdrukken

Banketfabriek Ceress Foods Bakery failliet

ERMELO – Na het faillissement en de overname van Banketfabriek Het Sluisje aan de Herderlaan in oktober 2016 door Ceress Foods Bakery BV uit Harlingen, is er vorige week weer een faillissement over de fabriek uitgesproken. Betrokkenen hopen op een doorstart. 

Sinds 1963 verspreide het familiebedrijf Banketfabriek Het Sluisje aan de Herderlaan een heerlijke koekjesgeur over Ermelo en miljoenen koekjes over de hele wereld. Eind 2016 kwam er een eind aan de droom van de derde generatie Van Zomeren en volgde er een onafwendbaar faillissement. Al vrij snel na het faillissement kon curator Van Zijl melden dat de fabriek werd overgenomen door Ceress Foods Bakery BV uit Harlingen en al snel draaide de productie weer al vanouds. Welliswaar op kleinere schaal, maar toch. De koekjesgeur bleef in Ermelo. Echter sinds vorige week staan de machines weer stil en de ovens zijn koud. Er worden geen koekjes meer gebakken. Weer is de fabriek failliet. Op 16 november werd bij de rechtbank Gelderland het faillissement uitgesproken voor Ceress Foods Bakery aan de Herderlaan. Curator is Corinda Strijkert van OMVR advocaten te Harderwijk.

Schuddebuikjes

De Harlinger handelsonderneming Ceress Foods, een internationale handelsonderneming die producten als tortilla wraps, pasteitjes, afbakproducten, snacks, broodvervangers en seizoenproducten importeert en levert aan supermarkten, niet alleen in Nederland maar ook ver daar buiten, nam eind 2016 Banketfabriek Het Sluisje over. Ceress Foods Bakey kende Het Sluisje omdat zij daar producten afnam. Het bekendste product van de brooddecoratieproducten die ze afnamen waren de Bolletjes Schuddebuikjes, die zij als private label doorverkochten aan supermarkten. Om dat goedlopende product niet te verliezen, kocht het Harlingse bedrijf de failliete banketfabriek.

Extra boost

Directeur Rint Henstra vertelde na de overname: ,,Het gaf onze groei ook een extra boost. Het assortiment van ambachtelijke koekjes, waaronder (strooi)speculaas, bitterkoekjes, glazuur- en amandelkoekjes voor supermarkten en food service is complementair aan onze activiteiten. Onder de naam Ceress Foods Bakery zijn we hiermee nu ook internationaal actief. Met de overname van de banketfabriek werden wij naast handelsonderneming opeens ook producent. Een voor ons nieuwe tak van sport. Ceress is sterk gericht op kwaliteit, ondernemersgeest en persoonlijk contact. Die eigenschappen willen wij terugzien bij onze leveranciers.’’ Drie van de zeven vaste krachten van Het Sluisje gingen mee met de overname. Het productieproces bleef aan de Herderlaan. Het Ermelose Ceress Foods Bakery is een aparte BV van de Ceress Foods Holding en is op 15 december 2016 opgericht.

Dekking

Vanmiddag gaf directeur Rint Henstra aan dat de oorzaak van het faillissement is gelegen in de omstandigheid dat de bakkerij er niet in is geslaagd om het (minimaal) vereiste productievolume te halen wat noodzakelijk is voor een dekking van de doorlopende (vaste) kosten. ,,De curator onderzoekt momenteel de mogelijkheden van een eventuele doorstart,’’ aldus Henstra.