Afdrukken

Keukenbrigade Het Roode Koper in Topvorm

ERMELO – Voor sterrenchef Dennis van den Beld van Hotel Landgoed Het Roode Koper is het maandag de derde keer dat hij een poging doet de Gouden Koksmuts te winnen. Hij is met z’n team gemotiveerder, maar ook relaxter dan ooit. 

Van den Beld (31) zal maandag 8 januari op de Horecava in Amsterdam met collega’s Gert van der Heijden (27) en Kevin Reijerse(26) Het Roode Koper vertegenwoordigen in de strijd om de Gouden Koksmuts. ,,Het is nu of nooit,’’ aldus de chef. ,,We zijn onderhand zo op elkaar ingespeeld dat we gaan om te winnen. Mijn gevoel zegt dit ook, wij zijn ijzersterk.’’ Het is geen bluf wat de chef laat horen. De afgelopen jaren hebben Van den Beld, maar ook Van der Heijden en Reijerse meerdere malen op een wedstrijd staan koken. En Van den Beld zit natuurlijk ook niet voor niets in het Nederlands kookteam. ,,Het heeft ook te maken met ons niveau. Dat is niet statisch want we groeien namelijk nog steeds.’’ Sous-chef Van der Heijden vult aan: ,,Het leuke is dat we een primeur hebben. Ik ga namelijk voor de patisserie. Voor het eerst ga ik me richten op het dessert. Ik had een dessertje verzonnen en dan vind ik het ook wel leuk om het zelf te maken en er verantwoordelijk voor zijn.’’ Hoewel in veel topkeukens de patisserie een eigen discipline is, is dat in Het Roode Koper niet het geval. Van de Beld: ,,Ik vind dat iedereen allround moet zijn, al hebben enkelen natuurlijk wel voorkeuren.’’ ,,Het is een uitdaging om deze keer eens iets anders te doen, maar Dennis heeft wel gelijk: in principe zou iedereen het kunnen,’’ vult Van der Heijden zijn chef aan. ,,Het is toch anders omdat normaal gesproken de chef aangeeft hoe het moet, maar nu bepaal ik tijdens de wedstrijd het dessert.’’

Black Box

Er zal weer worden gekookt vanuit een Black Box, vier gangen en een amuse voor zes personen. De box bestaat uit vis/schaal-schelpdier, vegetarisch voorgerecht en kalf voor het hoofdgerecht. Voor de voorbereiding is 1 3/4 uur tijd en dan moet de amuse mee. Spannend? ,,In principe kan iedereen winnen,’’ aldus Van den Beld, ,,maar ik wil wel een beetje lol hebben. Ik wil niet met een strak lijf staan te koken. En zoals we er nu instaan, hoeft dat ook niet. Ik werk acht jaar in Het Roode Koper en wij werken nu vier jaar met elkaar en kennen elkaar dus door en door. Dat moet goed komen.’’ Aan de wedstrijd op de Horecava doen acht teams van alleen toprestaurants mee. Het zijn allemaal teams met een SVH Meesterkok en/of één of meerdere Michelinsterren. De deelnemende teams zijn van restaurant ’t Amsterdammertje*, De Heer Kocken*, De Bloemenbeek*, Ciel Bleu**, ’t Lansink*, Merlet* en De Loohoeve. Ze zijn allemaal teams die al veel wedstrijdervaring hebben waarbij het team van Ciel Bleu al meerdere prijzen heeft gewonnen. De vakjury bestaat uit Thomas Bühner, chef-kok van restaurant La Vie*** uit Osnabrück, culinair journalist Felix Wilbrink van De Telegraaf en Frank Fol, President Meesterkoks België. Nieuw in de jury is Cees Helder, de eerste drie Michelinsterren chef-kok in Nederland.

Toekomst

Dennis van den Beld is niet alleen met de Gouden Koksmuts bezig, hij zit ook in het Nederlands Kookteam. ,,Daarmee gaan we eind van het jaar naar Luxemburg om met chefs uit 38 landen te koken om het Wereld Kampioenschap. Maar eerst ga ik in juli nog naar Kuala Lumpur in Maleisië om deel te nemen aan de Global Chef Challenge.’’ Echter, de focus staat nu eerst op De Gouden Koksmuts. En als hij die wint? ,,Als die Muts er is, ben ik wel klaar. Nou ja, niet echt, maar dan heb ik het toch wel bereikt. Kan ik me richten op de internationale wedstrijden.’’ En Gert van der Heijden? ,,Natuurlijk heb ik wel de ambitie om chef te worden, maar ik ben nu nog niet bezig waar ik over een jaar of tien sta,’’ reageert Van der Heijden. Dennis van den Beld reageert direct op de woorden van zijn sous-chef. ,,Gert kan verder doorgroeien. Absoluut! Hij is nog jong maar is nu al verder dan ik op die leeftijd. Ik zie voor hem een grote toekomst. En dat trekt mij ook weer mee.’’