Afdrukken

Tomassen Duck-To slacht meer eenden dan vergund

ERMELO – Er hangt een dwangsom boven Tomassen Duck-To in Ermelo. Die maatregel heeft de gemeente Ermelo het bedrijf opgelegd.

Bij controle zijn meerdere overtredingen van de milieuwet- en regelgeving geconstateerd binnen het bedrijf aan de Fokko Kortlanglaan 116. De constateringen en strijdigheden dateren overigens al uit oktober 2016.

Animal Rights

Ook Animal Rights vroeg aandacht voor de gang van zaken. Campagnemedewerker Jessica Smit: ,,Wij hebben eerder dit jaar een handhavingsverzoek ingediend, omdat er al anderhalf jaar lang illegaal wordt geslacht door Tomassen. De gemeente neemt nu eindelijk maatregelen. Tomassen moet zich aan de regels houden.” Eind 2016 nam Gertjan Tomassen het bedrijf VSE uit Harderwijk over. Door de overname is de slachtcapaciteit flink gestegen, meer dan waarvoor de vergunning is verstrekt. Omwonenden klaagden begin dit jaar tijdens de commissievergadering over de stankoverlast en maakten bezwaar tegen uitbreiding.

Eenden

Er is door de gemeente geconstateerd dat er meerdere wijzigingen hebben plaatsgevonden, waarvoor geen omgevingsvergunning is verleend. Ook is de hoeveelheid geslachte eenden per dag gecontroleerd. Vergund is 3.500 eenden per uur, voor een totaal van 31.500 eenden per dag en 157.500 eenden per week. Op 26 januari 2018 is geconstateerd dat er in de maanden oktober en december van 2017 per volle werkweek gemiddeld 173.126 eenden zijn geslacht, oftewel 34.625 eenden per dag. Deze aantallen liggen boven de vergunde aantallen. De slachterij moet nu terug worden gebracht naar de vergunde staat, anders riskeert het een last onder dwangsom van € 15.000,- per week. Tomassen krijgt hiervoor tot en met 3 mei 2018 de tijd om de overtreding ongedaan te maken zonder dat hij een
dwangsom verbeurt.