Afdrukken

Winkels gaan gebukt onder zware dakrand

ERMELO – Winkelcentrum De Enk krijgt een metamorfose. De schetsen zijn klaar en als het aan de eigenaren Sven en Bernadette Gravendeel ligt, gaat na de zomervakantie van 2019 de grote verbouwing van start. Architect Rickerd van der Plas van Attika Architekten presenteerde deze week de plannen aan ondernemers en bewoners. ,,Het is een typische jaren tachtig winkelcentrum met hoekjes en passages. Daar kijken we nu wat anders naar,” vertelt hij terwijl hij de artist impressions toont van hoe het worden kan.

Het zijn dus nog grote lijnen die bijgeschaafd kunnen worden. ,,Het is heel belangrijk om vloeiende looplijnen te creëren en de zware dakrand boven de winkels te laten verdwijnen,” vertelt Van der Plas. De winkels in De Enk gaan bijna gebukt onder de massieve grijze omlopen die erboven hangen. ,,Wanneer de zon schijnt is dat zelfs nog erger doordat er een zware donkere schaduw ontstaat.” De architect wil, door de etalages op sommige plaatsen naar voren te halen, de winkelpuien steviger neerzetten. Ook worden ze iets hoger.

Pleinwanden

Van der Plas benoemt de sterke en zwakke punten van De Enk. Het Pauwenplein mist pleinwanden en de architect wijst naar de Dokter Holtropstraat, het grote gapende gat. ,,Dat is een lek!” Wie aan komt fietsen richting het dorp ziet niets totdat hij gearriveerd is en wie de weg niet kent, weet niet dat er verderop een Hema en een vershoek zit. Belangrijk in het nieuwe ontwerp zijn de zichtlijnen. Ook de kleine woning op het grote dak, het vroegere pand van Jonker Herenmode, past niet in de nieuwe plannen. ,,Dat pand en het woonhuis gaat plat,” zegt eigenaar Sven Gravendeel. ,,Die hoek is een prachtige locatie. Daar gaan we iets nieuws neerzetten.” Over de invulling van de nieuw te bouwen panden laat het echtpaar Gravendeel zich nog niet uit. Ze hebben er alle vertrouwen in dat na de verbouwing de juiste ondernemers ook gevonden worden. ,,We willen, naast de Hema, nog een grote trekker naar De Enk halen," meldt Gravendeel enthousiast.

Complexiteit

In de plannen is ook nieuwbouw getekend op de plek tussen Geert Eyefashion en Holland&Barret. ,,Daarmee sluiten we het ‘lek’,” legt de architect uit. Dit versterkt het plein. Van der Plas heeft op deze locatie een modern, wat hoger pand geschetst met een plat dak en een accent op de top. Voor de overzijde heeft men iets markanters in gedachte. ,,Hiervoor heb ik gekeken naar de monumentale panden die er in Ermelo zijn.” Wat belangrijk is voor de winkeliers is dat de zichtbaarheid wordt vergroot. ,,Bij zo’n project heb je rekening te houden met heel veel partijen. Je moet zorgen dat alles in balans is,” vertelt Rickerd van der Plas. Hij ziet de complexiteit niet als een probleem, maar juist als een uitdaging. ,,Zo’n project is heel leuk om te mogen doen!”

Iets moois

Sven en Bernadette Gravendeel willen het winkelcentrum met deze plannen upgraden, klaar voor de komende dertig jaar. ,,Je ziet het op meer plaatsen in het land,” vertelt de architect. ,,Maar vaak is het geld leidend en hier wil men iets moois voor het dorp realiseren. Dat maak je niet zo vaak mee.” Gravendeel heeft de afgelopen periode met alle winkeliers in De Enk gesprekken gevoerd en geïnventariseerd waar de wensen liggen. ,,Sommige winkeliers hebben behoefte aan extra winkelvierkantemeters,” meldt Gravendeel. Ook zal er, als het aan de opdrachtgever ligt, extra woonruimte boven de nieuwe panden ontstaan. ,,Maar een en ander moet nog ter goedkeuring naar de gemeente.”