Afdrukken

'We zijn sterk in preventie'

ERMELO – Tandartsenpraktijk De Witte is een lieve tandarts. De praktijk in Ermelo nam onlangs het keurmerk De Lieve Tandarts in ontvangst. Dit bijzondere keurmerk wordt toegekend aan geselecteerde praktijken, die persoonlijk bezocht worden door het bemiddelingsplatform. Tandartsenpraktijk De Witte, een hoogwaardig mondzorgcentrum met diverse specialisaties onder één dak, voldoet aan alle gestelde voorwaarden om een lieve tandarts te zijn.

De persoonlijke aandacht van praktijkhouder Selma de Witte en haar team en de intensieve begeleiding van patiënten, in het bijzonder angstpatiënten en kinderen, leveren een waardevolle bijdrage aan de landelijke missie van De Lieve Tandarts: iedereen weer naar de tandarts!

 Met name op het gebied van preventie scoort de praktijk goed. Iets waar De Witte trots op is. ,,We zijn erg sterk in preventie. Onlangs hebben we een overzicht ontvangen waaruit blijkt dat we ver boven het gemiddelde zitten qua preventie en veel minder vullingen plaatsen. Dat is precies wat wij willen en vooral wat de patiënt wil.” Enthousiasme en goede voorlichting liggen aan de basis van dit stralende resultaat. ,,We laten mensen heel duidelijk zien hoe belangrijk preventie is door aan te tonen waar tandplak precies zit en hoe lastig het is om plak goed weg te poetsen. Je ziet precies waar je goed en iets minder goed poetst. Door deze informatie duidelijk en tastbaar te maken kunnen mensen thuis écht aan de slag met hun gebit. Een gezond gebit, daar heb je zoveel profijt van in het dagelijks leven. Onderzoek wijst steeds vaker uit wat de negatieve effecten van een ongezonde mond zijn.” Daarom besteden de medewerkers extra veel aandacht aan kindergebitten. ,,We moedigen ouders aan kinderen zo vroeg mogelijk mee te nemen naar de tandarts. Zo kunnen ze wennen aan het idee en kunnen wij u en kinderen op onze beurt van bruikbaar (voedings)advies voorzien," aldus de Ermelose tandarts. Kindertandheelkunde valt onder de basiszorgverzekering, iets wat ouders niet altijd weten. ,,Daarom roepen we ouders op over de drempel te stappen. We vertellen ze graag meer over de vergoedingen en gedekte mondzorg, zodat elk kind een leven lang profijt heeft van een sterk, gezond gebit.”

Angst



Dankzij het enthousiasme en de grote betrokkenheid is de praktijk al jaren een plek waar angstpatiënten hun vrees voor de tandarts en mondhygiënist overwinnen. De Witte: ,,We kunnen vrijwel iedereen behandelen, ook patiënten met ernstige angst. Als ik kijk naar ons patiëntenbestand, dan zitten daar mensen tussen die in het begin de praktijk niet durfden binnen te stappen. Tegenwoordig vragen zij niet eens meer om een verdoving tijdens een behandeling.” Angstpatiënten krijgen binnen de praktijk alle ruimte om te wennen. Op basis van een angstmeting die de patiënt invult, worden de antwoorden uitgebreid besproken. Waar komt de angst vandaan en op welke manier kunnen we je goed helpen? Door met elkaar te praten ontstaat een vertrouwensband. ,,Vervolgens laten we de patiënt stap voor stap wennen en tonen we in de praktijk aan dat de patiënt altijd de controle behoudt.”



Keurmerk

Over het keurmerk De Lieve Tandarts
Het is de missie van bemiddelingsplatform De Lieve Tandarts om heel Nederland weer naar de tandarts te helpen. Uit onderzoek is gebleken dat 3,5 miljoen mensen in Nederland niet of zelden naar de tandarts gaan. Landelijk verbindt De Lieve Tandarts tandartsmijders en lieve tandartsen, onder meer door lieve tandartsen op een positieve manier onder de aandacht te brengen bij iedereen die wegens angst of om praktische redenen niet (meer) regelmatig naar de tandarts gaat. Via www.delievetandarts.nl vinden mensen een lieve tandarts in hun omgeving en wordt ook overstappen gratis geregeld.