Afdrukken

Snackbar zorgt voor reuring in de buurt

ERMELO – Zomer 2006, al weer twaalf en een half jaar geleden, kwam Eveline van den Broek langs de leegstaande snackbar in Speuld. Haar eerste gedachte was: ,,dit is wat ik eigenlijk wil.’’ Vorige maand werd het jubileum gevierd van een goedlopende snackbar waar altijd wat te doen is.

 De snackbar, waarvoor in 1996 al door de gemeente Ermelo toestemming was gegeven, stond al negen maanden leeg en daar moest verandering in komen. Eveline van den Broek vertelde dochter Isabel van haar plan en beiden staken vervolgens, met nog meer hulp, de handen uit de mouwen. De eerste periode stond Van den Broek alleen in de zaak, waarbij haar dochter op vrijdag en zaterdag meehielp. Van den Broek: ,,Het was klein en gezellig dus dat ging prima zo. De gasten kwamen vooral voor de gezelligheid, een hapje, drankje en een praatje.’’ De eerste paar jaren waren niet makkelijk daarom nam Van den Broek, naast haar werk in de snackbar, er ook nog een kantoorbaan bij. Omdat de klantenkring groeide, kon ze na drie jaar haar kantoorwerk opzeggen en zich volledig richten op de horeca. Ook dochter Isabel zegde drie jaar geleden haar baan op en vormen ze samen het vaste team van de snackbar. Hierdoor konden ook de openingstijden worden verruimd, het assortiment uitgebreid en werden er allerlei activiteiten en evenementen georganiseerd.

Leukste snackbar

Er kwamen steeds meer vaste klanten vanuit de buurtschap en omstreken. ,,Hierdoor heeft 't Speuldje een soort buurthuisfunctie gekregen,’’ vertelt Van den Broek. ,,Maar er komen gasten uit het hele land, en dan met name in de zomermaanden. Veel toeristen en dagjesmensen komen langs tijdens een fietstocht en natuurlijk de vakantiegangers van de parken in de omgeving.’’ Het terras werd uitgebreid met een verwarmde veranda en een leuke speeltuin. In 2014 won snackbar ’t Speuldje zelfs de titel Leukste snackbar van Gelderland en mochten ze door naar de landelijke finale. Dat ze niet wonnen, was geen teleurstelling, het was al een feest op zich.

Bezwaar

In 2016 was het een spannend jaar toen de gemeente het bestemmingsplan ‘Agrarische Enclave en Speuld’ vaststelde. Er werd bezwaar ingediend bij de gemeente maar de Raad van State maakte korte metten met dit bezwaar. Van den Broek kon weer opgelucht ademhalen en enthousiast verder met haar bedrijf. ,,Sinds twee jaar worden er in de zomermaanden ook het nodige vertier op touw gezet,’’ vertelt dochter Isabel. ,,Er is immers niet zo heel veel te doen in de buurt.’’ En nu zijn niet alleen de dorpsbewoners, maar ook de gasten van de campings blij met deze reuring in Speuld. Wat te denken van de sterkste man competitie, een fotoshoot of het enorm grote springkussen? Ook het assortiment werd de afgelopen jaren flink uitgebreid. Men hoeft niet alleen te komen snacken, want ’t Speuldje verkoopt heerlijke menu’s en verzorgt een catering. ’t Speuldje verkoopt verschillende soorten bier, maar sinds begin dit jaar ook allerlei soorten bier van de lokale Hert brouwerij. En sinds kort zijn er ook freakshakes verkrijgbaar. Wat dat zijn? De medewerkers van de jubilerende snackbar leggen het graag uit.