Afdrukken

Samenwerken voor bruisend centrum

ERMELO – Winkeliers, horecaondernemers en vastgoedeigenaren stropen de mouwen op om samen te werken aan een bloeiend centrum. Hierbij vragen ze de gemeente Ermelo om als stakeholder aan te schuiven.

Afgelopen maand moest er weer een winkel de deuren sluiten. Voor een aantal winkeliers is het vijf voor twaalf, tijd om in actie te komen. Enkele ondernemers bundelden de afgelopen weken krachten en wisten binnen zeven werkdagen 110 handtekeningen op te halen. Zo willen ze een noodsignaal afgeven op het gemeentehuis. Niet alleen detailhandel, ook de Rabobank, museum Het Pakhuis, Ermelo van NU namens de media, de horeca en MKB ondernemers onderschreven het belang.

Samen

,,We doen dit niet vanuit een vereniging, bestuur of politiek, maar vanuit alle stakeholders zelf!” vertellen de initiatiefnemers. ,,Er moet echt iets gebeuren in en rond het centrum van Ermelo. Er komen eenvoudigweg te weinig mensen naar het centrum.” Ze willen hierbij graag ondersteuning van INRetail met het concept De Nieuwe Winkelstraat (DNWS). Deze heeft een helder uitgangspunt: een winkelgebied kan pas echt floreren als de ‘gouden driehoek’ van winkeliersverenigingen, vastgoed en gemeenten nauw samenwerkt. De gemeente is hierbij essentieel. ,,Wegkijken gaat niet meer. Iedereen moet zijn verantwoordelijkheid hierin nemen," aldus de detaillisten. Daarom melden ze zich gisteren met handtekeingen en taart bij burgemeester André Baars.

Toekomstbestendig

Met de aangeboden handtekeningen vragen ze de gemeente ook om 7000 euro bij te dragen om te onderzoeken wat er moet gebeuren om Ermelo toekomstbestendig te maken. Er zijn al heel veel gemeenten aan de slag gegaan met DNWS en met succes. ,,We willen graag een gebied met winkels, horeca en cultuur, een plek waar mensen graag komen om elkaar te ontmoeten en om aankopen te doen. We hebben de juiste mensen nodig om richting hieraan te geven.” De ondernemers willen graag met elkaar aan de slag gaan. ,,Het centrum heeft ook een heel grote sociale meerwaarde in een wereld waar men zich steeds vaker eenzaam voelt. Of je nu ondernemer, inwoner of medewerker van de gemeente bent of vastgoed hebt, we hebben er allemaal belang bij dat het centrum weer gezellig wordt.”

Jorge van Vliet

Een aantal ondernemers sprak onlangs met Jorge van Vliet van DNWS. Hij legde uit dat een winkelgebied gerund moet worden zoals bijvoorbeeld ook een warenhuis of een bedrijf wordt gerund. Goede bewegwijzering en samenwerking is daarbij essentieel. Een winkelgebied wordt niet toekomstbestendig als primair vanuit het aanbod van producten, diensten en beleving wordt geredeneerd. Wensen en behoeften van bezoekers moeten centraal staan. ,,We willen hier zo snel mogelijk samen mee aan de slag. Nogmaals het is vijf voor twaalf!” aldus de kartrekkers die met de handtekeningenactie de boel aanjagen.