Afdrukken

Van Bruggen betreurt het, maar is hoopvol

ERMELO - De nieuwe locatie van Kringloopwinkel De Zaak van Ermelo op industrieterrein Kerkdennen is zeer geschikt. Echter het verhuren van winkelvierkantemeters aan andere ondernemers is niet toegestaan. Het shop-in-shop-concept is in strijd met de verleende omgevingsvergunning en de gemeente heeft daarom een handhavingstraject opgestart. Ron van Bruggen, mede-eigenaar van De Zaak van Ermelo stuurt deze week zijn zienswijze hierop. ,,Hier valt wel een mouw aan te passen,” zegt hij hoopvol.

Drie maanden geleden opende De Zaak van Ermelo de deuren in het industriële pand aan de Herderlaan 12, naast de Boni. Volgens wethouder Leo van der Velden is het een prima locatie en past het in de verkleuring van het industrieterrein, iets wat de gemeenteraad ook graag wil. Van Bruggen heeft in het grote pand ook een aantal bedrijfjes binnengehaald die passen bij het ‘duurzaamheidskarakter’. ,,Er wordt gebruik gemaakt van gerecyclede materialen,” legt hij uit. Echter op deze manier is er sprake van shop-in-shop, een concept wat Ron van Bruggen al eerder in Barneveld uitrolde, en dat kan niet op basis van de verleende omgevingsvergunning. De ondernemer betreurt dit. ,,Deze ondernemers gebruiken de vierkantemeters vooral als etalage. Daarbij zijn dit ondernemers die nooit een winkelpand in het centrum zullen huren, gewoon omdat dat te duur is.”

Koffiecorner

Ook de koffiecorner van stichting Materra was in strijd met de regels. De horeca kan wellicht worden gelegaliseerd. Hier heeft het college geen zwaarwegende bezwaren tegen. De horeca is ondergeschikt aan de winkelfunctie en biedt bezoekers de mogelijkheid een kopje koffie met iets lekkers te nuttigen. ,,Er is geen sprake van een volwaardige lunchgelegenheid waardoor het ook niet gezien wordt als concurrentie voor de horeca in het centrum,” laat het college weten. ,,We nodigen de Zaak van Ermelo uit een vergunningaanvraag voor de ondergeschikte horeca in te dienen. Op dat moment zal de volledige beoordeling plaatsvinden.”

FietsGewoon

Ron van Bruggen heeft inmiddels contact gehad met de mensen die meters bij hem huren. Hij denkt na om producten dan in consignatie te nemen of de spullen van ondernemers op te kopen en dan zelf te verkopen, zodat geen sprake meer is van shop-in-shop. Volgens het college is dit onder bepaalde voorwaarden mogelijk. Er wordt op die manier geen ruimte meer verhuurd in de winkel en er worden alleen tweedehands artikelen verkocht. Deze mogen wel opgeknapt zijn, maar de verkoop van nieuwe artikelen is niet toegestaan. Dit zou een oplossing kunnen zijn voor bijvoorbeeld de fietsen van FietsGewoon. ,,We hebben onze zienswijze klaar en die gaat deze week naar het college. We zullen kijken hoe nu verder,” aldus Van Bruggen. Vooralsnog ziet hij het niet zo somber in.