Afdrukken

 

Biologische bestrijding van buxusmot

ERMELO – De buxus is nog altijd een populaire plant, maar nu buxusmotten zich in grote getale voortplanten wordt er gezocht naar alternatieven. ,,Onzin,” zegt Adriaan Raveling, eigenaar van Tuincentrum De Struukakkers in Ermelo. ,,De buxus hoeft niet in de ban. Met de juiste maatregelen kan een buxushaag prima overleven.”

De rupsen van de buxusmot (nachtvlinder) staan er om bekend dat ze buxushagen finaal kapot vreten. Wanneer er niet op tijd wordt ingegrepen kan de buxus zelfs afsterven. Maar wat doe je als je een mooie buxus hebt die je graag wil houden? Volgens Raveling is het zaak dat de planten een aantal keren per jaar grondig gecontroleerd worden op de aanwezigheid van de rupsen. ,,Zie je rupsen dan kun je deze het beste bestrijden met biologische bestrijdingsmiddelen.” Er zijn biologische meststoffen waar de rups ook dood door gaat. Ook adviseert de ondernemer Spruzit te gebruiken. ,,Gebruik in elk geval geen chemische middelen. Je vergiftigt daarmee de rupsen, die door koolmezen weer aan hun jongen worden gevoerd.” Jonge koolmeesjes overleven dat niet. Daardoor komen er minder koolmezen, waardoor er weer meer rupsen blijven leven.

800 eitjes

Een bezoekje van de buxusmot heeft grote gevolgen. Een vrouwtje legt maar liefst 800 eitjes in de acht dagen dat ze leeft. ,,Daarom is het plaatsen van een feromoonval ook effectief,” vertelt Raveling. ,,Hiermee kan je de mannetjes wegvangen voordat ze de vrouwtjes konden bevruchten.” Geen eitjes betekent ook geen rupsen. Buxusmotten leggen eitjes in de buxus maar vreten niet aan de bladeren, dit is het werk van de rupsen. ,,Er zijn dus verschillende mogelijkheden om je buxus in goede conditie te houden. Maar wil je toch een goed alternatief voor een groene haag, dan kan dat natuurlijk ook.” Raveling vult daar tot slot wel bij aan dat qua snoeionderhoud er geen makkelijkere plant is dan de buxus. ,,Die hoef je maar één keer te snoeien, dat is met bijvoorbeeld een ilex wel anders.” www.de-struukakkers.nl