Afdrukken

Ermelose orgelbouwer maakt uniek product

ERMELO - Afgelopen weekend werd het jubileumjaar van Content Orgels, de Ermelose orgelbouwer die dit jaar zijn 40-jarig jubileum viert, afgetrapt. Een concert – verzorgd door organist Gerwin van der Plaats – werd uitgevoerd op een concertorgel, speciaal ter gelegenheid van dit jubileum gebouwd.

De goed gevulde zaal met luisteraars genoot van een onvergetelijke avond met een afwisselend programma en een spontane presentatie. De weken voorafgaand aan dit concert stonden bij Content Orgels in het teken van het opbouwen en intoneren van het nieuwe orgel, de zogenoemde Concerto Jubileo 40. Dit model is uitgerust met een uniek pijp-resonatorsysteem. Onder de pijpen in het orgel zijn luidsprekers ingebouwd, waarbij de klank van een pijporgel dicht benaderd wordt. Dit unieke concept is in samenwerking met een Duitse ingenieur ontwikkeld. Content Orgels heeft het exclusieve recht om deze pijpsystemen wereldwijd te mogen exporteren en installeren.  

Spektakel

Organist Van der Plaats liet alle facetten van het nieuw gebouwde orgel horen. Hij ging van Hollandse Koraalkunst naar Duitse Barok, en van Frans romantische orgelwerken naar een groot Symfonisch spektakel. Na de pauze breidde hij dit zelfs uit met het bespelen van orkeststemmen (zogenoemde ExtraVoices) die aan dit orgel zijn toegevoegd. De bijna tachtig luisteraars waren erg enthousiast over zowel de klank van het orgel, als over het spel van Van der Plaats.

Concerten

De komende tijd zullen er meer activiteiten plaatsvinden rondom het jubileum van Content Orgels, te beginnen bij het dubbelconcert van Gert van Hoef (orgel), en Wouter Harbers (piano) op vrijdagavond 17 april.