Afdrukken

Fietsspecialisten met ambitie

ERMELO - Bijna drie jaar geleden werd in Ermelo een bijzondere werknemerscoöperatie, genaamd FietsGewoon, opgericht. Bijzonder vanwege het sociale karakter van het bedrijf; niet de winst, maar de mens staat hier centraal.

FietsGewoon is onderdeel van HelpGewoon, een coöperatie waarbij de werknemers ‘gewoon’ de baas zijn. Een team van fietsondernemers runt inmiddels een volwaardig bedrijf aan de Putterweg 15 in Ermelo. De beperking die ze hebben, noemen zij een uitdaging. ,,Ik wil af van vooroordelen en een voorbeeld zijn voor mensen met een beperking die denken dat ze niet kunnen participeren,” vertelt Maik Ormel gedreven.

Ambitie

FietsGewoon was bij aanvang gevestigd op het terrein van het REA College Bartiméus, maar sinds enkele maanden is de winkel goed zichtbaar aan de Putterweg. ,,Hier kunnen we groeien, dat was onze ambitie,” aldus Ormel. Het aantal fietsreparaties is dan ook in korte tijd verdubbeld. ,,Hoe meer werk, des te meer werkgelegenheid.” Bij FietsGewoon werken gekwalificeerde fietstechnici met afstand tot de arbeidsmarkt. Ormel: ,,Het mooie is dat hier iedere dag mensen komen om aan het werk te gaan. Mensen die anders thuis zouden zitten.” De jonge ondernemer zit vol wilskracht. Hij heeft voor zichzelf en anderen kansen gecreëerd.

Voorbeeld

Inmiddels is het Ermelose bedrijf een voorbeeld voor andere gemeentes. Met regelmaat komen bestuurders een kijkje nemen bij FietsGewoon. De bescheidenheid van de jonge ondernemers is dan ook niet meer nodig. Sinds kort is FietsGewoon ook het adres voor elektrische fietsen, zowel verkoop als reparaties voor aantrekkelijke prijzen. Ook is de winkel aan de Putterweg Pointer en Azor dealer. In de showroom staan verschillende modellen. ,,Daarnaast hebben we nu een breder assortiment onderdelen. We willen niet graag ‘nee’ verkopen,” aldus Ormel. Hij voltooide zijn opleiding bij het Rea College. Samen met Pim van Ham, Henriët de Weerd en Mariët Bassa stond hij aan de basis van het bedrijf. FietsGewoon is onderdeel van HelpGewoon. “In principe doen we alles zelf,” aldus Ormel. Wel is er ondersteuning op organisatorisch vlak. ,,De kracht van onze organisatie is de gemeleerdheid en de diversiteit van de groep.” De medewerkers nemen alle tijd om klanten uit te leggen wat de reparatie inhoudt. ,,We lossen problemen ook vaak op met gebruikte onderdelen, als dat mogelijk is. Daarnaast denken we graag met de klant mee.” Ormel is trots op ‘het bedrijf. Hij hoopt hier ook mensen een korte stage aan te kunnen bieden om zo kennis te maken met het bedrijf.

Kleine merken

In de ruime winkel en werkplaats staan zowel tweedehands fietsen als nieuwe. De nieuwe fietsen zijn van Nederlands fabrikaat, vaak kleine merken die passen bij het Ermelose bedrijf. ,,Hierbij gaat het bijvoorbeeld om Azor fietsen,” zo besluit Maik Ormel, terwijl hij wat gereedschap teruglegt. Hij heeft hart voor de zaak en stopt er net als zijn collega’s wekelijks veel uren in. Sinds het bedrijf aan de Putterweg gevestigd is, zijn de fietsondernemers ook zes dagen per week aan het werk. “Iedereen kan van maandag tot en met zaterdag bij ons binnenlopen,” meldt hij tot slot.