Afdrukken

Raamverhalen van jonge Ermelose ondernemers

ERMELO – Het coronavirus heeft voor veel mensen het dagelijks leven veranderd. Ook zelfstandig ondernemers hebben ineens een andere agenda. In de serie Raamverhalen geven we een kijkje in het leven van een aantal Ermelose ondernemers in coronatijd. Vandaag het Raamverhaal van Chantal Pul.

Chantal Pul is inmiddels acht jaar eigenaar van Gezondheidspraktijk Mesrits, met haar opleidingen tot Fysiotherapeut, specialisatie tot Manueel Therapeut en master opleiding tot Kinderfysiotherapeut heeft zij zichzelf gespecialiseerd in het behandelen van volwassenen, maar ook kinderen en baby’s, met problemen aan de nek, rug en hoofdpijn. Daarnaast stuurt zij een praktijk aan voor Fysiotherapie en Haptonomie, met een team van totaal negen mensen. Verder doet deze jonge ondernemer aan yoga en tennis en heeft twee kleine kinderen van 3 jaar en 10 maanden; een bezig bijtje dus. ,,Ik ben op mn best als mijn agenda vol staat," zegt Pul lachend.

Stil

En dat is sinds de Corona crisis wel even anders. Alleen nog behandelen als niet-behandelen tot onomkeerbare schade leidt. En dan altijd met persoonlijke beschermingsmiddelen. Dat is de regel die voor Fysiotherapiepraktijken geldt vanaf 16 maart. ,,Dat leidt ertoe dat de praktijk stil is, de wachtkamer leeg, de collega’s thuis. En daar word je droevig van," aldus Chantal Pul. ,,Zoveel volwassenen en kinderen die normaal naar de praktijk komen, maar nu niet. Ik kom nog af en toe in de praktijk; om de planten water te geven en de brievenbus te checken, maar dan is de stilte confronterend."

Onzekerheid

De eerst week was er vooral ongeloof en de angst om dit als bedrijf niet te gaan overleven. ,,Je bedrijf waar je jarenlang zelf hard voor gewerkt hebt, al je energie in hebt gestoken en waarvoor je nu financieel afhankelijk bent van anderen om te kunnen blijven bestaan. Want laten we eerlijk blijven, met 90% omzetverlies ben je snel failliet. Dat heeft wel tot een paar slechte nachten geleid, ja. Ineens was mijn prioriteit niet de gezondheid van mijn patiënten, maar de ‘gezondheid’ van mijn bedrijf." Door gesprekken met andere ondernemers, familie en adviseurs kwam daarin al snel de berusting; deze sluitingen zijn nodig en Pul is niet de enige. Met de steun vanuit verschillende hoeken verwacht de fysiotherapeut het te gaan redden. Ook al is van de vele toezeggingen de volledige uitvoering nog niet geheel duidelijk.

Saamhorigheid

Overal om je heen zie je mooie initiatieven ontstaan vanuit saamhorigheid. Samen gaan we de strijd aan tegen Corona. Ook binnen het team in de praktijk was dat al snel het gevoel dat overheerste. ,,Hoe gaan we samen de praktijk levend houden? Dit was een spoedcursus leiding geven en communiceren. Dat koste even energie, maar het resultaat mag er zijn. Met als beloning een thuisbezorgde bos bloemen met als afzender ‘het geweldige trotse team’. Dat doet je enorm goed."

Denken in mogelijkheden

Maar Chantal zou geen ondernemer zijn als ze niet dacht in oplossingen en daarom biedt ze vanuit de praktijk beeldbellen aan. Bijvoorbeeld om advies te geven bij rug-, nek-, of spanningsklachten, of kinderen te begeleiden met een andere motorische ontwikkeling. Dit is alleen geschikt voor een deel van de patiënten, want fysiek behandelen lukt niet op afstand. Daarnaast zijn we ons al aan het voorbereiden op de ex-corona patiënten die straks fysieke en/of mentale hulp nodig hebben in hun revalidatie. Hierbij kunnen we vanuit onze kennis en ervaring een fantastische bijdrage leveren met de combinatie van Fysiotherapie, Haptonomie en Diëtetiek.

Tot slot

En terwijl Chantal Pul zich thuis ontpopt tot full-time moeder, kan ze niet wachten tot de praktijk weer open kan. Meer dan ooit beseft ze hoe fijn ze het vindt om andere mensen te helpen, ingewikkelde klachten uit te pluizen, de juiste therapeuten in te schakelen en daarnaast een praktijk te runnen en een team te verbinden. ,,Volle agenda’s om veel mensen te kunnen helpen; dat is waarvoor ik therapeut en ondernemer geworden ben. Maar gezondheid altijd eerst."

Dit raam-interview is de derde uit een reeks. De eerste en tweede kun je hier vinden. Het is een initiatief van een aantal jonge Ermelose ondernemers in samenwerking met Ermelo van NU.