Afdrukken

Raamverhalen van jonge ondernemers

ERMELO – Het coronavirus heeft voor veel mensen het dagelijks leven veranderd. Ook zelfstandig ondernemers hebben ineens een andere agenda. In de serie Raamverhalen geven we een kijkje in het leven van een aantal Ermelose ondernemers in coronatijd. Vandaag het Raamverhaal van Lisanne Koppe van Buro Koppeling en het initiatief 'In plaats van bloemen'.

Lisanne Koppe is getrouwd en moeder van Suse (12 jaar) en Valentijn (9 jaar). Haar passie heeft altijd gelegen in het werken met mensen en organisaties. Na haar HBO opleiding is ze in diverse functies werkzaam geweest in de uitzendbranche. Daarna heeft ze negen jaar in het (familie)bedrijf van haar vader (Koppe Begonia) gewerkt en was hier verantwoordelijk voor alles rondom mens en organisatie. In 2018 is vanuit ondernemersdrang en haar passie voor mensen Buro Koppeling ontstaan en hier geeft ze HR-advies aan (familie)bedrijven en helpt ze (onnodig) verzuim of stress bij werknemers te voorkomen. Ze begeleidt mensen in het maximaal inzetten van hun talent en het creëren van balans in hun leven. Of dit nu in een bedrijf is of op persoonlijk vlak.

 

,,Ik ben altijd erg gefascineerd door het gedrag van mensen en waarom ze de keuzes maken die ze maken, zowel zakelijk als privé,” vertelt de jonge ondernemer. Het belang van een medewerker die goed in zijn vel zit is volgens haar groter dan ooit. Welk verhaal gaat er achter die persoon schuil, uit welk systeem is iemand afkomstig? Dit is volgens Koppe zo bepalend voor hoe iemand is in zijn werk. ,,Ik vind echt dat daar te weinig aandacht voor is. Hier ligt de winst, zeker nu, juist nu!"

Ballen in de lucht houden

De uitdaging blijft volgens haar: ‘Hoe ga je om met de dingen die op je pad komen in je leven?” Zo is het nu ook met de coronacrisis. Wat ze wel heeft geleerd van alle ballen in de lucht houden met een verbouwing, thuisonderwijs, ondernemen en thuiswerken, is dat dicht bij zichzelf blijven haar het meeste heeft gebracht. ,,Mijn eigen gevoel volgen, even los van hoe het misschien hoort. En dat ging niet vanzelf. Ik was nog erg geneigd om alles zoveel mogelijk door te laten gaan zoals het anders ook zou zijn gegaan. Op een gegeven moment vind je hier toch een modus in met elkaar als gezin.” Af en toe is Lisanne Koppe op gepaste afstand gaan wandelen met een vriendin. Oplaad-momentjes creëren is dan echt belangrijk in het goed voor jezelf zorgen. ,,En dat de kinderen vaker ruzie hebben of het even niet meer zien zitten hoort er ook gewoon bij. Als je dat kunt accepteren en kunt zien dat zij het eigenlijk heel erg goed doen, gezien de omstandigheden, dan ben je toch gewoon heel trots op elkaar? “

Aandacht

Opgegroeid in een ondernemersgezin stond een bedrijf runnen en hard werken op nummer 1. Dat is haar dan ook met de paplepel ingegoten. Ze was gewend om alles strak te plannen en hadden vaak haast. Op tijd naar school, altijd bezig en vaak snel eten omdat er getraind moest worden enzovoort. Wat ze voor zichzelf meeneemt uit de Corona- tijd? Een nieuw dagritme diende zich aan doordat ze niet elke dag op tijd ergens hoefden te zijn. Er was ineens ruimte. Dit betekende meer dingen doen die energie geven en zo creëerde ze meer momenten voor zichzelf. ,,Het voelt voor mij dat een andere, een diepere laag, zichtbaar geworden is en zo ben ik meer aangesloten op dat waar het echt om gaat.”, aldus de Ermelose ondernemer. Haar statement: “Je mag, zeker als moderne vrouw, partner, moeder, ondernemer, goed voor jezelf zorgen. Je bent het waard en daar profiteert je omgeving ook van mee, een echte win-win.” Doordat ze een betere balans heeft gevonden gaat het allemaal soepeler thuis en in haar werk en daar is zij dankbaar voor. Nu het gewone leven weer stapje voor stapje gaat beginnen wil ze dit echt vast houden.

In plaats van bloemen

Zo is ook het initiatief ontstaan, voor 'In plaats van bloemen', dat  Lisanne Koppe samen met Nancy-Els de Jonge opstartte. Een gebaar van een werkgever aan zijn werknemers om ze te helpen balans te vinden in deze tijd. ,,Met dit initiatief helpen we thuiswerkers het leuk te houden. Doel is om stress zoveel mogelijk te vermijden. Ontspanning, relativeren en maximaal gebruik maken van de beperkte mogelijkheden. We bieden praktische hulp om deze periode door te komen. Hoe beter hun balans werk/privé is hoe beter zij zich zullen voelen en hoe beter ze zullen functioneren."

Aandacht. Juist nu. Zeker nu

,,Ondernemers maken zich zorgen over de continuïteit van hun onderneming en of ze hun personeel nog wel kunnen betalen. De werknemers hebben de handen vol aan thuis alles draaiende houden en maken zich ook zorgen over hun eigen toekomst.” Ze is dan ook voorstander van het samen doen. ,,Als er meer onderling begrip en aandacht is, wordt het allemaal makkelijker.” Koppe zou graag zien dat de menselijke maat meer zichtbaar is in de verhoudingen tussen werkgevers en werknemers. Haar visie: “we hebben elkaar nodig en hier hoort een nieuwe manier van omgaan met elkaar bij.” Eén van haar favoriete uitspraken is dan ook 'als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg'. Samen met ondernemers heeft ze mooie resultaten geboekt waarin het verzuim met meer dan de helft is gedaald. Dit doet ze onder andere door aandacht te hebben voor werkgever en werknemer en te luisteren naar wat er tussen de regels door wordt gezegd of wat juist niet wordt gezegd. En dat is nu belangrijker dan ooit! Het is een intensieve tijd die een andere benadering vraagt, zeker ook preventief. Daarom gelooft ze ook zo in het initiatief 'In plaats van bloemen'.

Hoe nu verder?

Wat de toekomst gaat brengen weet ze ook niet. Wat ze wel weet is dat er een leven voor en een leven met (of na) Corona is. En dat is wat het is en daar zullen wij zo goed mogelijk mee om moeten gaan. Ze hoopt oprecht voor de bedrijven die nu gesloten zijn of waarvan de omzet fors is gedaald dat zij hun werkzaamheden weer zo snel mogelijk op kunnen pakken, want dit hakt er natuurlijk echt in. Toch is de veerkracht van vele ondernemers onvoorstelbaar. De initiatieven die er ontstaan, het samenwerken en de ander wat gunnen en willen helpen vindt ze echt hartverwarmend. ,,Dat is dan ook weer het mooie van deze tijd; het verbindt….in alle opzichten.”

Dit raam-interview is de elfde uit een reeks. De eerste, tweede, derde, vierde, vijfde, zesde, zevende, achtste, negende en tiende kun je hier vinden. Het is een initiatief van een aantal jonge Ermelose ondernemers in samenwerking met Ermelo van NU.