Afdrukken

Raamverhalen van jonge ondernemers 

ERMELO – Het coronavirus heeft voor veel mensen het dagelijks leven veranderd. Ook zelfstandig ondernemers hebben ineens een andere agenda. In de serie Raamverhalen geven we een kijkje in het leven van een aantal Ermelose ondernemers in coronatijd. Vandaag het Raamverhaal van Miranda Noordermeer, van Noordermeer Arbeidsrecht.

Miranda Noordermeer is getrouwd en moeder van vier jongens. In 2014 heeft de arbeidsrechtjuriste haar bedrijf Noordermeer Arbeidsrecht opgericht met als doel hoogwaardige, maar betaalbare juridische dienstverlening binnen het arbeidsrecht te kunnen leveren voor zowel werkgevers als werknemers. Ook heeft zij zich de laatste jaren bijgeschoold tot gecertificeerd registermediator voor arbeidsgeschillen. Voordat zij voor zichzelf begon heeft zij na haar studie Rechten tien jaar op meerdere rechtsgebieden gewerkt. Haar hart lag echter bij het arbeidsrecht. ,,Het arbeidsrecht doet er echt toe,” geeft ze aan. ,,Veel mensen brengen meer tijd op hun werk door dan thuis. Hun hypotheek of huur wordt ervan betaald. De impact van een arbeidsconflict of ontslag is enorm. In de begeleiding en advisering hierin kun je enorm van toegevoegde waarde en betekenis zijn voor je cliënt. Dat vind ik belangrijk in mijn werk,” vertelt de jonge ondernemer.

Zorgen

Noordermeer heeft om haar jongste drie jongens heel wat zorgen gehad. ,,Op het moment dat het Coronavirus in Nederland werd geconstateerd kwam er bij mij eerst angst naar boven,” vertelt ze. Haar tweelingzoons zijn drie jaar geleden als prematuurtjes geboren. Ze hebben destijds een virus opgelopen waardoor hun ademhalingsstelsel niet meer goed functioneerde. Hierdoor stopten ze veelvuldig met ademhalen in hun slaap. Na een lange periode in het ziekenhuis mochten zij naar huis maar lagen zij gedurende hun slaap aan de monitor. ,,De alarmen om de ademstops gingen dag en nacht, een angstige en intensieve periode die uiteindelijk bijna een jaar geduurd heeft,” vertelt ze. Haar middelste zoon heeft op z’n 4e een openhartoperatie ondergaan in verband met een hartafwijking. ,,Gelukkig maken de jongens het inmiddels prima en het Coronavirus treft niet veel kinderen, maar gezien wat we met ze hebben meegemaakt vind ik het eerlijk gezegd soms toch best spannend. Een moederhart stel je nou eenmaal niet ze snel gerust,” geeft ze toe.

Kusjes tegen het beeldscherm

Ondanks dat het best druk is thuis met vier kids, werk en studie, geniet Noordermeer ook van al haar jongens om haar heen. ,,De dagen zijn erg afwisselend, zo zit ik middenin de pinguïndans met m’n tweeling en het volgende moment in een onderhandeling over een ontslagvergoeding. Het is niet altijd gemakkelijk maar we proberen er het beste van te maken. We brengen veel tijd samen door, bakken lekkere dingen in de oven en we hebben met de oudste een moestuintje aangelegd. De kleintjes hebben geen idee wat er allemaal speelt in de wereld. Zij brengen zoveel vrolijkheid.” Terugvallen op de opa’s en oma’s kan Noordermeer in deze tijd niet. Haar schoonvader zit in de laatste fase van hartfalen en haar moeder heeft een longaandoening en is nog niet volledig hersteld van een slokdarmperforatie. Beiden zijn kwetsbaar en ‘risicopatiënten’ en zo zijn de bezoekjes zeer beperkt. ,,De tweeling meenemen op een bezoekje is geen optie, ze zouden direct bij de opa’s en oma’s op schoot springen. Hoe leg je uit aan kereltjes van net 3 dat dat niet mag? Dit vind ik zelf het moeilijkste, mijn (schoon)ouders niet fysiek te kunnen zien, elkaar geen dikke knuffel te kunnen geven wat we allemaal eigenlijk zo hard nodig hebben in deze tijd.” Haar ouders pasten 1 à 2 dagen per week op de tweeling. “Abrupt kwam hier een einde aan. We hebben veel contact via videobellen, en houden het bij kusjes tegen het beeldscherm.”

Online mediation

,,Voor het Corona tijdperk vond het mediationtraject veelal fysiek plaats. Ik ben er gedurende deze nieuwe manier van werken achter gekomen dat online mediation juist veel voordelen kan hebben. Het neemt namelijk een stukje spanning weg dat bij een fysieke ontmoeting een drempel kan vormen. Het geeft met name de werknemer meer rust wanneer deze vanuit de veilige thuissituatie een online mediationsessie kan hebben.” Noordermeer verwacht dat online mediation daarom in de toekomst, ook zonder de Corona beperkingen, een hele reële optie blijft.

Realiteit

Noordermeer vindt het bijzonder om te zien dat er mooie creatieve initiatieven ontstaan bij ondernemers. Dat er gefocust wordt op wat er nog wel kan.,,Maar tegelijkertijd is er ook de rauwe realiteit waar we niet voor weg kunnen lopen. Naast de gezondheidszorgen zijn er ook zorgen om de economische situatie. Het is een dubbele tijd met een donkere rand. Ik zie de ontreddering bij werkgevers die hun werknemers niet meer aan het werk kunnen houden of hun levenswerk in rook zien opgaan en werknemers die bang zijn hun baan te verliezen.” De aanvragen omtrent arbeidsrechtelijke advisering die zij binnenkrijgt gaan momenteel grotendeels over bedrijfseconomisch ontslag en het beoordelen van beëindigingsovereenkomsten. ,,Vanuit de overheid zijn er wel regelingen om een deel van de lonen te compenseren, maar voor veel bedrijven is dit niet voldoende. Ontslagen zijn in deze tijd niet te voorkomen,” ziet Noordermeer.

Begrip

Rutte zei in zijn toespraak van 16 maart jl: ‘Dit is een tijd waarin we elkaar moeten vinden over meningsverschillen en tegenstellingen heen.’ Hier draagt Noordermeer als arbeidsrechtjurist en mediator graag haar steentje aan bij. Zij merkt ook dat er minder hardheid in de conflicten is. Er lijkt meer begrip voor elkaar te zijn. ,,Wanneer ik de jurist van de andere partij aan de telefoon heb hoor ik ook kinderstemmetjes op de achtergrond. Dat brengt wat meer menselijkheid en begrip, wat ik soms zo mis in de juridische wereld. Zo staan we ineens niet meer zo zeer tegenover elkaar maar meer naast elkaar.”

Dit raam-interview is de laatste uit een reeks. De eerste, tweede, derde, vierde, vijfde, zesde, zevende, achtste, negende, tiende en elfde kun je hier vinden. Het is een initiatief van een aantal jonge Ermelose ondernemers in samenwerking met Ermelo van NU.