Afdrukken

Protocollen wijzigen ieder moment 

ERMELO - Met nog een kleine week te gaan voordat de horeca weer aan de slag mag, staan de terrasstoelen in grote stapels klaar. Maar waar mogen ze precies neergezet? En hoeveel gasten kan een Ermelo’s horecabedrijf kwijt?

Hoewel premier Mark Rutte heeft gezegd dat de restaurants vanaf 1 juni om 12.00 uur 's middags weer open mogen, zijn er nog veel vragen over de strenge coronaregels. Daarbij veranderen de gestelde regels nog bijna dagelijks. Zo heeft de Koninklijke Horeca Nederland (KHN) afgelopen week een nieuw protocol opgesteld. Daarin staat dat twee personen, die niet tot hetzelfde huishouden behoren, binnen 1,5 meter bij elkaar kunnen gaan zitten. Dat is inmiddels door de overheid geaccepteerd. Vanavond is er nog overleg binnen de veiligheidsregio en ook daaruit kunnen nog noodverordeningen volgen. Lokaal hebben de verschillende horecaondernemers hun plannen en wensen bij de gemeente ingediend.

Openbare ruimte

De meeste horecaondernemers willen uitbreiding van terrassen om zo meer mensen te kunnen ontvangen. De gemeente hoopt hier morgen op terug te komen wanneer er meer bekend is vanuit de VNOG. Vorige week stelde fractievoorzitter van BurgerBelangen Ermelo Bart van der Knaap al dat de gemeente meer ruimte zou moeten bieden voor de terrassen in de openbare ruimte. De terrassen kunnen zo voldoen aan de verwachtingen van een 1,5 meter maatschappij. BurgerBelangen Ermelo riep op om in deze tijd dat de ondernemers en de overheid een primaat leggen bij saamhorigheid. Het is een tijd van overleven voor de ondernemers. ,,We moeten aan de richtlijnen voldoen,” vertelt Ruurd Post, eigenaar van brasserie De Volksmond. ,,Dan kan ik binnen 19 mensen kwijt. Als we morgen groen licht krijgen dan kunnen er 80 tot 90 mensen op het terras.” Post hoopt dan ook dat juni qua weer net zo mooi wordt als de afgelopen weken. ,,Het zou immers vervelend zijn als we nu veel regen krijgen.” Het wachten is dus op de gemeente die waarschijnlijk dinsdag meer duidelijkheid kan verschaffen.

Omzet

De DorpsKamer kan qua oppervlakte wel de dertig gasten ontvangen. ,,Maar dat is natuurlijk geen aantal om omzet te draaien,” aldus eigenaar Robert Jonker. Deze horecaondernemer heeft, net als veel anderen overigens, een tijdslot op de reserveringen gezet. ,,We werken met shifts en de gasten begrijpen dat ook.” Zo kunnen er meer mensen gebruik maken van de horeca. De DorpsKamer heeft al een ruim terras, maar zal ook graag uitbreiden naar de parkeerplaats aan de Pastorieweg. Die wens is nu ingediend bij de gemeente. Het liefst waren de horecaondernemers het gehele Pinksterweekend open gegaan, maar dat is door de overheid niet toegestaan. ,,De protocollen wijzigen ieder moment. We hopen dan ook dat er snel een volgende versoepeling van maatregelen volgt,” aldus Jonker. Zo niet dan zal het voor een aantal ondernemers heel zwaar worden.

Perspectief

Rutte stelde tijdens de persconferentie dat er een maximum van dertig gasten per restaurant was toegestaan, personeel niet meegerekend. Dat laatste is anders dan dat hij eerder meldde eerder gemeld. ,,Dat biedt in elk geval wat meer perspectief,” zegt Post die zich lange tijd afvroeg of hij überhaupt wel open kon. Vooral ook omdat antwoord op de ingediende plannen steeds maar op zich liet wachten. ,,In sommige gemeentes slaan colleges en ondernemers de handen ineen.” Hij haalt het voorbeeld aan van Enkhuizen waar de Ermelose Esther Heutink nu wethouder is. Dat college roept iedereen in Enkhuizen op om elkaar juist nu wat extra ruimte te gunnen. Heutink noemt de horeca een belangrijke economische motor. Daarom worden wegen afgesloten voor verkeer. ,,Dat is misschien wel extreem, maar zo kun je samen de schouders eronder zetten,” aldus Post die zijn medewerkers inlicht over de maatregelen die de komende tijd zullen gelden. Volle terrassen, die de lokale horeca nu meer dan ooit nodig heeft, zullen er voorlopig nog niet staan. Het wachten is op verdere versoepeling van de maatregelen.