Afdrukken

Verzamelwinkel bloeit op tijdens coronacrisis

ERMELO - De postzegelwinkel van Cor Laanstra leek even vergane glorie, maar sinds ouderen vanwege corona veel binnen zitten, floreert de verzamelmarkt. Laanstra verhuist, mede daarom, zijn zaak volgende maand naar de Dokter Holtropstraat 102 in Ermelo. De Ermeloër (64), die even dacht aan stoppen, ziet een toekomst voor zijn handel, zeker zo lang er geen verzamelbeurzen zijn.

In de jaren ’70 van de vorige eeuw verzamelden meer dan tweemiljoen mensen post­zegels, dat is teruggelopen naar zo’n 100.000 mensen. Ook het aantal winkels waar mensen terecht kunnen voor postzegels en munten is enorm teruggelopen. Toch is die winkelfunctie volgens Laanstra belangrijk. Terwijl hij zijn verhaal doet, lopen verschillende mensen binnen, soms met een verzameling postzegels, vaak op zoek naar iets wat ze nog niet hebben. ,,Maar ook voor een praatje,” zegt de handelaar lachend. Hij heeft altijd tijd. ,,Mensen komen bij het opruimen van een zolder postzegelboeken tegen en willen weten wat het waard is. Vaak weten ze niet wat ze ermee moeten doen.” In de jaren ’80 investeerde men in postzegels en munten, maar die markt is geheel ingestort. De waarde -in zijn algemeenheid- is tegenwoordig nog beperkt.

Verhuizen

Waar de jeugd nu plaatjes spaart bij de grote supermarkten, waren er vroeger de suikerzakjes, sigarenbandjes, speldjes en postzegels. De oude generatie postzegelverzamelaars sterft langzaam uit en nieuwe aanwas is er bijna niet. ,,Er komen soms nog kinderen,” vertelt Laanstra. Hij geniet daarvan en stimuleert ze, maar dat zijn er niet heel veel. In de 22 jaar dat hij met zijn zaak aan de Dokter Holtrop zit, heeft hij veel verandering gezien. Ook de opkomst van het email verkeer heeft een klap gegeven aan de verzameldrift. ,,Als jochie kreeg ik postzegels en ansichtkaarten. Daarna kreeg ik ook de munten van mijn broer. Zo begon het vaak,” legt de handelaar uit. Toch koos hij uiteindelijk voor een beroep in de zorg. Verzamelen was erbij. Maar bloed kruipt waar het niet gaan kan, Laanstra werd inkoper bij het Muntenhuis. Hij weet als geen ander hoe belangrijk een goed netwerk is. ,,Dat maakt ook dat ik de stap van de verhuizing nu ook kan maken.” En dat terwijl hij serieus heeft overwogen te stoppen. Maar Cor Laanstra zit nog vol energie en hij vindt het inkopen en verkopen veel te leuk. Eind van de maand sluit hij zijn oude pand om op nummer 102 begin oktober weer te openen. ,,Er moet nog wel wat gebeuren, maar we hebben er heel veel zin in."