Afdrukken

Peiling is offline

ERMELO - Security-expert André Koot noemt het ‘broddelwerk’, bezorgde burgers noemen de Burgerpeiling een knullig opgezette enquête. Met alleen het invullen van een postcode kan iedereen stemmen op de zogenaamde hoofdpijndossiers. Zelfs een huisnummer is niet nodig en ook hoeft het geen postcode uit Ermelo te zijn. Onzorgvuldig en niet passend bij het onderwerp waar het gaat om zorgvuldigheid en betrouwbaarheid. Inmiddels heeft de gemeente de burgerpeiling offline gehaald, vanwege technische problemen, zoals zij het zelf noemt.

De gemeenteraad wil met de burgerpeiling weten welke dossiers er volgens de burgers onderzocht moet worden. Het doel van het dossieronderzoek is om inzicht te krijgen in de wijze waarop de communicatie- en informatievoorziening in een drietal langlopende dossiers verlopen is. Daarnaast is het van belang om te onderzoeken of de gemeente in deze dossiers zorgvuldig heeft gehandeld. Dat de poll gemakkelijk gemanipuleerd kan worden, wekt daarbij geen vertrouwen. Vertrouwen dat een aantal burgers (belanghebbenden bij de dossiers) overigens al lang niet meer heeft. ,,Ik kon deze burgerpeiling wel honderdduizend keer invullen,” zegt Cora van Eijsden, die vanwege het dossier Tomassen Duck-To de poll wilde invullen. Ze vindt dat de gemeente met deze peiling compleet voor joker staat. ,,Als dit het niveau van de raad is, dan moet er echt wat anders gebeuren,” post Stichting Doeh op Facebook.

Ook Koot vindt dat de gemeente hiermee de burgers niet serieus neemt. ,,Digitaal stemmen is natuurlijk sowieso een groot probleem bij de overheid.” Dit zegt hij tegen journalist Niels Kater tijdens een interview voor Omroep Gelderland. Zijn voorstel zou zijn dat alle burgers een papiertje invullen tijdens de verkiezingen op 17 maart. ,,Er hoeft geen handtekening onder, er hoeft geen naam onder. Je weet dat het verstuurd is naar de inwoners van de gemeente. That's it. Kost ook geld, maar minder." Video: Niels Kater