Afdrukken

Duurzaamheidsambities staan haaks op bescherming waardevolle landschap

ERMELO - De transitie naar schone energie is voor veel mensen een zeer belangrijk thema. Toch roepen de windmolens, die gepland staan langs de A28, veel emoties op. De duurzaamheidsambities staan hier haaks op bescherming waardevolle landschap. Omwonenden lieten zich woensdagavond dan ook horen.

Terughoudende geluiden waren er ook binnen de raad, er zijn nog veel onduidelijkheden. Ook gaf John Dooijewaard namens Eén Ermelo aan dat wat hem betreft er helemaal geen windmolens moeten komen. Dat stadium is echter al gepasseerd. Dat bleek uit het antwoord op de vraag van fractievoorzitter PE, Evelien Kars. ,,Kunnen wij nog ‘nee’ zeggen tegen dit windpark in Horst en Telgt?’’ Het antwoord was ‘nee’.

Authentiek

Ondernemer Hartger van Diest beschreef het landschap van vroeger: ,,Mijn opa en vader plantten in de jaren 50 en 60 op onze Hoeve Kindergoed meerdere houtwallen. Terwijl de meeste boeren juist houtwallen kapten. Na de oorlog was de opgave immers om nooit meer hongersnood te hebben. Schaalvergroting. Mechanisatie. Waar bomen staan, groeien geen aardappelen en kan geen trekker rijden.” Hij vertelde hoe mensen van elders vandaag de dag zijn boeren erf, een gewilde trouwlocatie, ervaren. ,,Ieder jaar organiseren we op Hoeve Kindergoed ongeveer 50 bruiloften. 50 keer het ja-woord onder de oude eikenbomen met Jeanette, Jan of Martijn als ambtenaar. Een feest met vlees van Richard, wijn van Erik, bloemen van Gera. Zeker veertig bruidsparen daarvan én hun gasten komen uit de rest van Nederland, van Groningen tot Eindhoven. Zij zoeken het hele land af voor een unieke plek die authentiek is, maar ook bereikbaar. Letterlijk hun droomplek. Dit vinden zij in Telgt, in Ermelo. Zij wanen zich in middle of no-where wanneer ze door Telgt rijden, terwijl ze weten dat ze midden in Nederland zijn. Ik weet zeker dat de gasten van onze collega’s zoals de Aalbertshoeve, Boerderijpret en camping de Berkebomen dit ook zo ervaren.”

Herstellen

Dat er uitdagingen zijn in de energietransitie en dat ook de gemeente Ermelo zich kritisch moet beraden op haar aandeel hierin is onbetwist. Dat snapt ook Van Diest. ,,Maar dat die windmolens in Telgt moeten komen omdat er verder nergens plek is, doet ons buurtschap en haar inwoners nu en op lange termijn echt tekort. Ons landschap maakt onderdeel uit van onze externe identiteit. Verander je het landschap, dan veranderen haar bewoners.” Hij stelt dat het plaatsen van windmolens in dit unieke gebied, ‘we met één klap van de molenwiek meer aanrichten dan we in de komende generaties kunnen herstellen’.