Afdrukken

Meijsen wil mensen gelukkiger maken 

ERMELO/ ALMELO – Het begon allemaal in Almelo, een aantal jaren geleden, toen de inmiddels gepensioneerde Almelose ambtenaar Gerard Nordkamp het Geluksbudget bedacht om mensen uit een sociaal isolement te halen. Een kleine investering om mensen weer in beweging te zetten en achter de geraniums weg te halen. Het leidde tot diverse successen, de uitgave van een boek en veel media aandacht omdat het Almelose succes vertaald werd naar zestien andere gemeenten. Ook Ermelo gaat, als het aan de VVD ligt met dit project aan de slag.

In de raadsvergadering op 13 oktober 2016 zal VVD Ermelo een motie indienen voor het invoeren van het zogeheten “Geluksbudget”, een eenmalige persoonlijke financiële injectie waarmee sociaal geïsoleerde mensen geholpen worden om weer sociaal actief te worden en te blijven. ,,Het doel is om deze mensen blijvend gezonder én gelukkig te maken,” vertelt fractievoorzitter Desiree Meijsen. De VVD stelt voor om in Ermelo een pilot te starten met maximaal 10 mensen die elk voor maximaal € 500,00 iets mogen doen of aanschaffen wat zij altijd al gewild hebben, iets waar ze intens blij van worden, maar waarvoor zij de energie en/of de middelen niet hadden. Het gaat dan om mensen die vanwege psychische en/of lichamelijke oorzaak aan huis gekluisterd zijn en zo sociaal geïsoleerd zijn geraakt en vereenzamen.

Geluksroute

De gemeente Almelo heeft inmiddels een doorontwikkeling gemaakt en noemt het project de Geluksroute. De provincie Overijssel stimuleert dit project bij alle gemeenten in de provincie en ook in Gelderland zijn er al succesvoorbeelden. Wat de VVD in Ermelo wil, is de allerzwaksten in de samenleving met deskundige hulp en begeleiding, maar op eigen kracht uit hun isolement halen, zodat zij weer sociale contacten opbouwen, zich nuttig voelen, meer zelfrespect krijgen, minder de dokter bezoeken, minder medicijnen nodig hebben en zich zowel psychisch als fysiek gezonder voelen. De mensen zelf voelen zich weer beter en daarmee wordt ook de maatschappij als geheel weer wat beter. ,,Eigen kracht, eigen verantwoordelijkheid én sociaal,” aldus Meijsen. Deze motie staat los van andere initiatieven in het kader van armoedebestrijding.