Afdrukken

ChristenUnie kiest voor eigentijdse invulling

ERMELO - Naar aanleiding van de ledenvergadering van de ChristenUnie Ermelo is er enige commotie ontstaan over de voordracht van de beoogd wethouder. Deze partij heeft er namelijk voor gekozen om te ‘verjongen’. ,,Als je altijd alles laat zoals het is, verandert er nooit iets,” zegt fractievoorzitter Folkje Spoelstra. Het is nooit haar bedoeling geweest iemand te kwetsen. Daarom zijn er sinds augustus uitgebreid met alle betrokkenen gesprekken gevoerd.

Spoelstra heeft zowel Ruud van Eijle als Jan van Eijsden bedankt voor de opleiding die zij aan de jonge garde hebben gegeven. Van Eijsden heeft de afgelopen dagen zijn teleurstelling geuit dat hij de komende gemeenteraadsverkiezing geen kans meer maakt op een wethoudersfunctie. Als fractievoorzitter heeft Folkje Spoelstra de 38-jarige Ronald van Veen voorgedragen als kandidaat wethouder. Een besluit genomen na een selectieproces en gedragen door bestuur en fractie. En zo'n voordracht is altijd onder voorbehoud van verkiezingsuitslag. Een dan zittende fractie beslist uiteindelijk wie de wethouder gaat worden, mocht je deelnemen in een coalitie. Folkje spoelstra heeft hierbij duidelijke gemaakt voor welk profiel er gekozen is, namelijk voor een meer eigentijdse en dynamische invulling van het wethouderschap.

Proces

,,We hebben een aantal nieuwe mensen in de partij, die moet je ook ruimte bieden,” legt Spoelstra uit. ,,Ermelo zit in een proces van vernieuwing van de democratie als netwerkgemeente. Dat vraagt om een ander profiel.” Overigens is het ook geen vanzelfsprekendheid dat de ChristenUnie komende raadsperiode weer een wethouder mag leveren. Dat is volgens de fractievoorzitter dan ook ondergeschikt. Een kandidaat wethouder moet echter wel de mogelijkheid krijgen zich te profileren. ,,Maar laten we alles in proportie houden. Onze persoonlijke rol is van ondergeschikt belang.” Spoelstra werkt als gedragstherapeutisch werker in het centrum voor angststoornissen bij GGz Centraal. ,,Daarnaast vind ik mijn raadswerk leuk waardoor ik met in kan zetten voor Ermelo.” Ze is een ‘cementmaker’ en houdt van samenwerkingen zoals onlangs tijdens de Natuurwerkdag en de Informatieavond over drugs. ,,Ermelo wil een netwerkgemeente worden, daarom moeten we meebewegen met veranderingen. De ChristenUnie heeft een jong, dynamisch team klaar staan om zich in te zetten voor ons dorp.”

Dementievriendelijk

De partij heeft voor het partijprogramma veel mensen uit de samenleving gesproken en vragen onder inwoners breed uitgezet. Zo wilde de partij erachter komen wat er goed gaat en wat men verbeterd wil zien. ,,Mensen waren over het algemeen heel positief. Men vindt dat er al veel mogelijk is.” De ChristenUnie vindt het belangrijk dat er voldoende ruimte is voor mensen met een zorgindicatie in de samenleving. Ook wil de partij zich focussen op verandering naar een dementievriendelijke samenleving. Spoelstra: ,,Er zijn een aantal hele leuke projecten die aansluiten bij de campagne 'Samen maken we Nederland dementievriendelijk’. Het doel is dat mensen dementie niet alleen weten te herkennen, maar vervolgens ook iets kunnen betekenen voor iemand met dementie of een mantelzorger. Dit sluit heel goed aan bij Ermelo als zorggemeente.”

Onwetendheid

Bekende onderwerpen als ‘huisvesting voor jongeren’ en ‘duurzaamheid’ zijn ook te vinden in het partijprogramma van de ChristenUnie. Ruimtelijke ordening is bij uitstek een onderwerp waar volgens Spoelstra de burger bij betrokken moeten worden, want het gaat ten slotte over de kwaliteit van de leefomgeving. ,,Voor jongeren moeten we op zoek naar kansen, bijvoorbeeld een locatie voor Tiny Houses en we moeten de starterslening blijven uitgeven. Daarnaast zoeken we naar een manier zodat jongeren geattendeerd wordt op het feit dat hij zich in moet schrijven voor een woning ruim voordat er een woning nodig is.” Ook in de duurzaamheidsparagraaf zit een belangrijke rol op het gebied van communicatie. ,,We doen namelijk al veel, er zijn duurzaamheidsleningen. Maar er is op dit gebied nog veel onwetendheid. Er ligt een mooi, uitgebalanceerd verkiezingsprogramma voor de komende raadsperiode,” aldus de fractievoorzitter die graag vooruit wil kijken. Drie woorden staan centraal bij deze partij: vertrouwen, samen en duurzaam. Spoelstra: ,,We stellen ons vertrouwen op God. Vanuit dat vertrouwen handelen wij en zetten wij ons in voor Ermelo. En we willen bijdragen aan het vertrouwen in de samenleving, met name tussen politiek en inwoners. Als mensen zijn wij aan elkaar gegeven, hoe verschillend we ook zijn. In Ermelo zien we naar elkaar om.” De partij houdt vast aan haar kernwaarden, maar mensen mogen volgens Spoelstra wel kiezen voor een andere aanpak.