Afdrukken

Vergoedingen beschikbaar voor fracties

ERMELO - Een ruime Kamermeerderheid wil de opleidingsmogelijkheden voor raadsleden versterken. De motie hierover, ingediend door de ChristenUnie, kreeg brede steun. Kamerlid Stieneke van der Graaf (CU): ,,Ik vind dat de kiezer erop moet kunnen vertrouwen dat raads- en Statenleden hun werk goed kunnen doen. Daarbij hoort ook de mogelijkheid voor lokale volksvertegenwoordigers om zich verder te ontwikkelen.” Wat is er lokaal nu al mogelijk?

In Ermelo zijn er al meerdere trainingsmogelijkheden voor zowel raadsleden als fractievertegenwoordigers. ,,Af en toe organiseren we een gezamenlijke training,” vertelt raadsgriffier Anita van Meerveld, ,,bijvoorbeeld over de Omgevingswet of als inwerkprogramma voor nieuwe raadsleden over bijvoorbeeld integriteit. Deze trainingen zijn voor alle raadsleden en worden centraal georganiseerd en ook uit het algemene budget van de raad betaald.” Ook krijgt iedere fractie jaarlijks een vergoeding die men kan inzetten voor trainingen. ,,Daarnaast kennen we ook nog een regeling voor niet-partijpolitiek georiënteerde scholing in verband met de vervulling van de functie van raadslid.” Vraag is waar de behoefte van een raadslid ligt. Bart van der Knaap (BurgerBelangen Ermelo): ,,Om te beginnen is het inderdaad van belang om raadsleden bij te scholen over wetswijzigingen en toepassing van de wetten. Neem bijvoorbeeld de nieuwe omgevingswet. Maar ook de transitie van de Wmo, jeugd en participatie. Het heeft de begroting bijna verdubbeld, maar heeft de raad wel de kennis om te sturen in dit budget? Ik vraag het mij af.” Van der Knaap vindt dat er ook gekeken moet worden naar vaardigheden, zoals debattrainingen. ,,Daarmee zouden de fracties sneller tot hun punt kunnen komen, de kwaliteit om het aan te horen wordt verbeterd en de politieke partijen kunnen zich dan beter onderscheiden.”

Leren is altijd goed

Leren is altijd goed, daar is iedereen het wel over eens. Anneke Knoppert (Progressief Ermelo): ,,Een persoonlijk budget per raadslid klinkt goed, maar de hoogte daarvan zal in grote mate bepalen wat je ermee kunt doen. Cursussen en trainingen zijn erg duur en aan het nut van vrijblijvende trainingen kun je twijfelen.” Volgens de lijsttrekker van Progressief Ermelo bieden landelijke partijen regelmatig trainingen aan waar hun leden gebruik van kunnen maken. ,,Lokale partijen zoals de onze missen deze mogelijkheid, tenzij de raadsleden lid zijn van een landelijke partij. Als PE-raadsleden maken wij regelmatig gebruik van de Raad op Zaterdagbijeenkomsten die een paar keer per jaar georganiseerd worden.” Effectiever vergaderen is een door veel raadsleden genoemd punt. Jan Brand (CDA): ,,Inzet moet dan wel zijn dat raadsvergaderingen voor een breder publiek interessanter worden om te volgen.”

Basiscursus Politiek Inside

Hans van Zetten wijst namens de VVD op de basiscursus Politiek Inside die door de gemeente werd georganiseerd. ,,Deze gratis basiscursus omvatte drie avondbijeenkomst. De cursusgroep stroomde snel vol met veelal leden van verschillende politieke partijen.” De landelijke VVD biedt haar leden diverse opleidingen van eendaagse cursussen tot Master-opleidingen. ,,Deelneming aan deze opleidingen kosten geld. Dat is een rem voor mensen die niet direct verkiesbaar zijn voor een raadszetel.” Ook de ChristenUnie biedt leden opleidingen aan. ,,Onze nieuwe fractieleden volgen nu een gedachtegoedcursus bij de CU, om warm te draaien voor een politiek seizoen,” vertelt Ronald van Veen. ,,Of de financiering afdoende is weet ik niet. We betalen ook onze thema-avonden en de Natuurwerkdag hiervan.” De fracties moeten overigens verantwoording afleggen over het budget. Wordt het geld niet uitgegeven, gaat het terug naar de gemeentekas. 

Geen overheidstaak

SGP-lijsttrekker Leo van der Velden vindt het persoonlijk geen overheidstaak. ,,Ik vind dit een keuze en verantwoordelijkheid van de partijen zelf. Het is toch vreemd dat iemand die gekozen wordt plotseling weer naar school moet? Daar heeft de kiezer sowieso niet om gevraagd. Die wil goed vertegenwoordigd worden.” Hij geeft, overigens net als een aantal anderen, aan dat zo’n opleiding nog meer druk legt op de agenda. ,,Veel partijen doen aan debattraining en vorming en dat is mijns inziens voldoende.” Van der Knaap: ,,Als laatste zou ik willen pleiten dat raadsleden bij grote projecten gebruik kunnen maken van een second opinion zodat zij een raadsvoorstel deskundig kunnen beoordelen en van advies kunnen voorzien.”