Afdrukken

'College kreeg volledige vrijheid van raad'

ERMELO - Zouden de fonteinen op het Raadhuisplein in Ermelo met deze winterse temperaturen ook kunnen zorgen voor een ijsbaan? Dan zou dat wellicht de ‘pijn’ van de totaalprijs van dit waterelement wellicht verzachten. Het geheel is namelijk 55.000,- euro duurder uitgevallen en ook de jaarlijkse onderhoudskosten zijn aanzienlijk duurder.

De aanleg van de waterspuiters voor het gemeentehuis heeft 185.000,- euro gekost. Persvoorlichter Moniek Winters: ,,Omdat de fontein voor de zomer gereed moest zijn, zodat deze als speels element kon dienen, heeft de technische voorbereiding in korte tijd plaatsgevonden. Hierdoor zijn de kosten pas tijdens de realisatiefase zichtbaar geworden. De kosten voor de fontein zouden met een langere voorbereidingstijd overigens niet lager zijn uitgevallen.” Raadslid Bart van der Knaap (BBE) vindt dat het college te makkelijk het geld heeft uitgegeven. ,,Maar de raad heeft hiervoor de volledige vrijheid gegeven.” Het geld voor de fontein is gekomen uit het budget voor de herinrichting van de Stationsstraat. Daar was ook nog voldoende middelen om zelfs de overschrijding te dekken.

Gemeenschapsgeld

Op basis van de offerte was er voor de fonteinen een bedrag van 130.000,- euro uitgetrokken. Het geheel werd uitgevoerd toen ook het Raadhuisplein alweer volledig bestraat was. Er kwamen daarom extra kosten (37.000,-) voor het verplaatsen van elektriciteitskasten en het waterdicht maken van de fonteinkelder. Gemeenschapsgeld dat slechts een keer uitgegeven kan worden. Ook de beheerkosten vallen 10.000,- euro duurder uit. Dit geld is nodig voor het jaarlijks reinigen van de sproeiers en de fonteinkelder waarin het sturingssysteem van de fontein is ondergebracht. ,,Het college had geld over en kon dit eenvoudig uitgeven. Maar dat staat in schril contrast in vergelijking met het budget waarmee bijvoorbeeld ondernemers in De Enk liever de gevel had willen verbeteren,” stelt Van der Knaap. Ook is hij van mening dat er geen sprake is van handelsgeest. Er lag een offerte en die is ruimschoots overschreden. ,,Dat zou ik thuis ook niet accepteren.”