Afdrukken

'Zo'n wisseling van de wacht, daar is niks mis mee'

ERMELO - Zo’n honderd dagen na de verkiezingen vertellen de collegeleden wat er is veranderd in hun dagelijkse ritme, maar ook in het gemeentehuis na de verkiezingen van 21 maart. Voor de gemeenteraadsverkiezingen maakten we kennis met de beoogde wethouders in de stoel bij Nero Barbershop, vandaag vertelt burgemeester André Baars hoe hij kijkt naar de afgelopen periode.

Op het eerste gezicht is er voor de burgemeester weinig veranderd. Hij heeft dezelfde functie gehouden en gaat net als voor die tijd gewoon naar het gemeentehuis. Met de fiets als de agenda dat toelaat. Toch is er met de samenstelling van dit college wel degelijk wat veranderd. Baars heeft te maken met een drietal nieuwe collega’s. Daarnaast is zijn portefeuille, met het aanstellen van vier fulltime wethouders, minder uitgebreid. ,,Je weet dat zo’n verandering van college eraan zit te komen. Ruim voor die tijd had Jan van den Bosch al aangegeven niet terug te keren na de verkiezingen. Ook van Jan van Eijsden wisten we dat hij niet meer terugkwam.” Toch vond ook Baars het best spannend hoe het team zich zou gaan vormen. ,,Dat is overigens nu ook nog steeds groeiende,” meldt hij. ,,Ik merk dat de wethouders heel enthousiast zijn, dat is mooi om te zien. Ze zijn eager in de aanpak en dat waardeer ik. Ze hadden ook een afwachtende houding aan kunnen nemen.” Volgens Baars pakken ze de rol die ze genomen hebben goed op. ,,Ik denk wel dat ze heel veel hooi op hun vork hebben genomen, ik hoop dat er niet teveel afvalt. Maar dan ligt het niet aan de inzet.”

Ex-raadsleden

Baars beschrijft de wethouders als doorgewinterde ex-raadsleden. ,,Maar dat is iets anders dan bestuurder zijn.” Hij vindt het soms wel eens lastig wanneer hij het gevoel krijgt dat het alle kanten opvliegt. ,,Het is best even wennen, maar het enthousiasme is er. Soms is het belangrijk te kijken naar de historie. Daar attendeer ik ze dan op. Bij een volgende vergadering hebben ze het ontdekt en dat is leuk om te zien. Ik wil zeker niet op de rem trappen, niet de vertragende factor zijn, maar ik laat ze dingen zien door te spiegelen.” Voor Baars is dit het derde college en wanneer hij zijn ambtstermijn volbracht heeft, zijn er vier colleges in twaalf jaar aan hem voorbij gegaan. ,,Dat is het mooie van burgemeester zijn,” zegt hij. ,,Dat geeft ook nieuwe energie. Het is leuk om telkens met een nieuw team te kunnen werken, nieuwe karakters te leren kennen. Dat houdt je scherp.” Het CDA maakt voor het eerst in de Ermelose geschiedenis geen onderdeel uit van het college. Baars: ,,Zo’n wisseling van de wacht, daar is niks mis mee.” Op de vraag of hij dit voor de verkiezingen al heeft zien aankomen antwoordt hij: ,,Als raadsvoorzitter zie ik natuurlijk wel dingen, maar daar ga ik geen uitspraak over doen.” Volgens de burgemeester moet nu er eerst gebouwd worden aan de relaties, ook met de oppositie. ,,De wijze van coalitie vorming heeft wel gezorgd voor frustratie bij de oppositie. Gelukkig merkte ik dat het bij de laatste raadsvergadering al een stukje beter ging.’’

Minder portefeuilles

De renovatie van het gemeentehuis is in volle gang en daardoor moeten ambtenaren, maar ook collegeleden kamers delen. ,,Ik had graag de wethouders een eigen kamer gegund. Dan hadden ze zich rustiger kunnen inlezen en een eigen lijn uit kunnen zetten. Dit is niet zo’n hele goeie start, dat had ik graag anders gezien.” Zelf heeft Baars minder portefeuilles. ,,Met vier fulltime wethouders liggen de politiek gevoelige dossiers bij de wethouders. Nu kan ik zelf meer tijd besteden aan de raad. Daarnaast kan ik gaatjes dichtlopen waar nodig en eventueel afspraken vervangen.” De uitkomst van deze coalitie is, in tegenstelling tot voorgaande keren, geen collegeprogramma maar men wil een maatschappelijk raadsprogramma. ,,Dan moet je wel investeren in het meekrijgen van de oppositie. Dat kost tijd.” Baars denkt dat de burger uiteindelijk wel verschil gaat merken. ,,Het gaat anders, niet beter of slechter. Er zijn meer wegen die naar Rome leiden.”

Valkuil

Wat wellicht een valkuil is voor de nieuwe wethouders? ,,Ze moeten wennen aan hun nieuwe rol. Wanneer je als raadslid een bezoek brengt en dingen zegt, heeft dat geen consequenties. Als wethouder ligt dat anders. Mensen zoeken bevestiging en men verbindt consequenties aan wat een wethouder of burgemeester zegt.” Volgens Baars heeft dat ook te maken met iemands persoonlijkheid. ,,Daar moet je je bewust van zijn. Je kunt 24 uur per dag niet uit de ban springen…” De komende jaren liggen er een paar complexe dossiers voor de gemeente. ,,Dan gaat het om de invoering van de omgevingswet, maar ook de financiële huishouding van de gemeente. Dat zal de nodige aandacht kosten.” Volgens Baars moeten mensen nog sneller geholpen worden. ,,De WMO of de bijstand is een stapeling van zorgen. Mensen moeten maatschappelijk actief zijn, dat is beter voor het welzijn van iedereen.”