Afdrukken

 

ChristenUnie-SGP de grootste in gemeente Ermelo

ERMELO – De christendemocraten en sociaaldemocraten hebben een historische nederlaag geleden bij de Europese verkiezingen. In Nederland is de PvdA de grote winnaar.

In Ermelo is de ChristenUnie-SGP de grootste gebleven, met 24,6 procent van de stemmen. Dat betekent overigens wel een daling ten opzichte van vijf jaar geleden, toen men op 29,2 procent uitkwam. Het CDA leed in Ermelo verlies, maar bleef desondanks op de tweede plaats. De christendemocraten behaalden 18,1 procent van de stemmen. Dit was vijf jaar geleden nog 20,9 procent. De VVD volgde op de derde plaats. De liberalen noteerden een winst en gingen van 10,2 naar 12,5 procent.

Hoge opkomst

De landelijke winnaar, de PvdA eindigde op de vierde plek. De partij met de Europese lijsttrekker Frans Timmermans maakte wel een grote sprong en noteerde 12,3 procent. Dat was bij de vorige EU-verkiezingen 4,8 procent. Als vijfde eindigde Forum voor Democratie met 10,6 procent. Deze partij deed voor de eerste keer mee. Opvallend is de einduitslag van de PVV die vijf jaar geleden 9,5 procent van de stemmen kreeg. Ditmaal moest de partij genoegen nemen met een tiende plaats met slechts 2,3 procent van de stemmen. In Ermelo kwam 49,4 procent van de 21.135 kiesgerechtigde inwoners naar het stemlokaal. Dat betekent een stijging ten opzichte van 2014, toen de opkomst 46,2 procent was. De opkomst in Ermelo is aanzienlijk hoger dan de landelijke, die op 41,9 procent uitkwam. (bron: NOS)