Afdrukken

Vanaf dag 1 aanvallen, dan hoef je geen stof te happen

ERMELO - Zaterdag won Ermeloër Ronald Schoolderman met z’n bijrijder Marcel Blankestijn de Balkan Offroad Rally in Bulgarije. Het Nederlandse duo was uiteindelijk de snelste equipe die finishte, na 2500 kilometer in acht racedagen, op het strand van Shkorpilovtsi. 

In februari won Schoolderman, overigens net als vorig jaar, het NK OffroadRacing. Maar de Balkan Offroad rally win je niet zo maar. Het Nederlandse team werkte vijf jaar naar dit doel toe. Het Nederlandse duo vertrok op de laatste rallydag als eerste nadat ze vrijdag de 7e etappe wonnen. Overigens ook niet ‘zo maar’. Na een heftige regen en onweer in de nacht van vrijdag op zaterdag besloot het 4x4  Centrum Ermelo-team te starten op ‘mudbanden’,het parcours zou maar zo modderachtig kunnen zijn. ,,Niets bleek minder waar, dus bij de eerste post werden de banden gewisseld en gingen de coureurs er vol risico er overheen,’’ aldus Blankestijn. Bij de finish pakten Schoolderman en Blankestijn acht minuten terug. De laatste rallydag was een zware dag, met zo’n 137 kilometer door zwaar terrein. Helaas wisten ze deze etappe niet te winnen, Canev Doncho reed een minuut sneller, maar in het algemeen klassement bleek het duo de snelste.

 Vol tegen aan

,,We hebben er heel hard voor moeten werken, het was geen cadeautje,’’ vertelde Schoolderman aan de finish. ,,We hebben er voor gekozen om vanaf dag 1 er vol tegen aan te gaan,’’ vult navigator Blankestijn aan. ,,Als je namelijk gaat zitten afwachten, en dus veel tijd verliest, wordt het moeilijk om bij te blijven.’’ Van te voren hebben de mannen, samen met het team 4x4 Centrum Ermelo veel doorgesproken. Schoolderman: ,,Daarnaast hebben we natuurlijk al veel ervaring opgedaan en daarom besloten we om te gaan aanvallen. En dat heeft een goed resultaat opgeleverd.’’ In de Balkan Offroad Rally reden ook motoren en trucks. Verschillende Nederlandse coureurs deden in de drie onderdelen mee.