Afdrukken

Team Coronel beëindigt Dakar Rally

ERMELO – Ondanks dat het voorspoedig verliep met team CoronelDakar, hebben de broers moeten besluiten de handdoek in de ring te gooien. Ze gaan niet meer starten in de achtste etappe. Een ernstige rugblessure bij Tim, vrijdag opgelopen in de zesde etappe, voorkwam niet dat de tweeling startte in de zevende etappe. Maar gisteren werd toch tot opgeven besloten.

,,Gezondheid gaat voor,'' zeggen de broers vanuit het bivak in Al Dawadimi. En dat betekent een enorme domper voor het gehele team. ,,In het bivak in Al Dawadimi vlak voor de 8e etappe hebben we als team bij elkaar gezeten en kregen we te horen dat Tim niet kon rijden in zijn toestand,'' vertelt Ermeloër Bram van Winkoop aan Ermelo van NU. ,,Ik kan je vertellen dat daar best wat tranen om zijn gelaten. Je leeft er helemaal naar toe en het doel is uiteindelijk om de finish te halen. Als dat, om wat voor redenen dan ook, niet lukt dan is de teleurstelling groot. Maar, hier kan niemand iets aan doen. Omdat we niet eerder terug kunnen vliegen dan aanstaande zaterdag hebben we besloten om gewoon met de Dakar karavaan mee te reizen tot aan Jeddah, we zijn er nu toch en we moeten er het beste van zien te maken.'' De teleurstelling is vooral zo groot omdat de broers Coronel tot aan de zevende etappe een goede week hadden. Immers, nog nooit hebben Tim en Tom Coronel er in de Dakar Rally zo goed voor gestaan: een zestiende plek in het Algemeen Klassement.

Lekke band

Bram van Winkoop: ,,De wagen hield zich uitermate goed. Lekker was ook dat we in de eerste week maar drie keer hoefden te verplaatsen, de rally maakte dan een zogenaamde loop waarin de mannen na de stage weer terugkomen in hetzelfde bivak. Als de mannen dan onderweg zijn, hebben wij als team de tijd om ook wat dingen voor onszelf te doen.'' Echt stil zitten is er natuurlijk niet bij want er is ook nog wel werk te doen. ,,We bereiden dan al vast zaken voor, voor als de wagen terugkomt, maken we de container met daarin de mobiele werkplaats schoon en wordt er links en rechts ook nog wat onderhoud gepleegd aan de assistentievoertuigen. Ik heb bijvoorbeeld op de tweede dag onderweg een lekke band gekregen met de vrachtwagen. Dan wil je niet te lang stilstaan en wordt zo’n wiel snel gewisseld. In het bivak hebben we na die tijd de wielmoeren nog even nagetrokken.''

Genieten

Dat Tim Coronel in de laatste dag voor de rustdag, na een klein sprongetje van een duin, last van zijn rug kreeg, wekte ook geen zorgen. Immers, tijdens de rustdag kon de medische staf volop aan het werk met zijn rug. Daarom ging de tweeling daarna toch van start. Het resultaat is bekend. Voor het team is zo'n rustdag overigens helemaal geen rustdag. Van Winkoop: ,,De monteurs zijn deze hele dag bezig geweest om de auto in orde te maken en ik heb samen met de teammanager inkopen gedaan in de stad om de voorraad voor de komende week aan te vullen, denk hierbij vooral aan eten en drinken voor onderweg.'' Van Winkoop geniet van deze dagen en concludeert dat de tijd voor bij vliegt. Hij hoopte met het team Coronel Dakar vrijdag met een mooi resultaat over de finish in Jeddah aan te komen. Helaas zit die mooie eindtijd er niet meer in. Maar, genieten blijft de Ermeloër deze week zeker nog wel doen.