Afdrukken

Ermeloop zet Ermelo op de kaart

ERMELO - De eerste vier topatleten zijn neergedaald in het Van der Valkhotel in Harderwijk. Daar zullen ze zich prepareren op de eerste editie van de Ermeloop, morgenavond in het centrum van Ermelo. Vanavond komt de rest.

Gerard Peek, organisator en kompaan Rachid Ben Meziane glunderen van oor tot oor. ,,Het is goed om ze hier te zien. Ze zien er goed en fit uit en dat mag ook wel want morgen wordt er wat van ze verwacht,’’ aldus Peek. Het is allemaal mogelijk doordat hij en Rachid elkaar goed kennen van internationale atletiekwedstrijden. Meziane is van de organisatie AIMS die internationale marathons organiseert en zorgt dat daar topatleten aan de start komen. ,,Gerard belde me in februari op. Hij wilde een mooi evenement in Ermelo neerzetten met breedtesporters, maar zeker ook een aantal echt snelle atleten. Doel daarvan is om Ermelo op de kaart te zetten. Dat kan door het aantal deelnemers, maar vooral ook door toptijden. We mikken in Ermelo op de top-drie-tijd die dit jaar in Nederland is gelopen op de tien kilometer. We willen de competitie aangaan met Brunssum, Hilversum en Utrecht.’’

G-sporters

Peek zet in op een brede deelname, maar weet als geen ander dat het publiek, maar ook de deelnemers het geweldig vinden als er een topwedstrijd in de wedstrijd is opgenomen. ,,Er zullen veel mensen meedoen, maar er zullen er nog meer langs de kant staan. Ermelo is met alle vakantiegangers immers verdubbeld. Wat is er mooier dan dat de atleten twee keer door de hele Stationsstraat rennen en elkaar bestrijden. Geweldig toch! Maar iedereen is een topper hoor. Want deze topatleten worden vergezeld door heel veel lopers die ook het maximale uit zichzelf willen halen. Daarom is het zo mooi dat er een groep van G-atleten uit Utrecht komen, speciaal met een bus. Dat geldt ook voor Putten. Zij worden opgevangen in De Ontmoeting, weg van de drukte en vlak bij de start,’’ aldus de Ermelose organisator.

Strijden om de winst

Mourad El Bannouri kijkt uiterst vriendelijk uit zijn ogen. Nieuwsgierig ook. Van Ermelo had hij nooit gehoord, maar hij is hier door Rachid naar toe gekomen. ,,Ik heb twee jaar geleden de Acht van Apeldoorn gelopen. Die tijd staat nog steeds als snelste. Ermelo is dicht bij Apeldoorn dus met veel bossen. Ik ben hier om 28.30 te lopen.’’ Zijn grote concurrent in Ermelo is Othmane El Goumri die naast Mourad zit. ,,Ik verwacht dat ik Mourad ga verslaan. Ik voel me goed en heb mijn zinnen op de winst gezet.’’ Bij de dames is de strijd heviger. Daar staan tien snelle atletes aan de start die gaan voor een tijd in de buurt van de 31 minuten. Favoriet is Hajiba Hasnaoui uit Marokko. ,,Ik start op 16 september in de marathon van Peking. Die wil ik winnen. Ermelo is een perfect moment om nog even heel snel te lopen. Daarna bouw ik al af richting marathon qua snelheidstrainingen.’’ Peek is blij dat zich ook drie Nederlandse atletes hebben gemeld. Jamie van Lieshout is daar een van.

Feest

Morgen iets over zes uur begint het festijn. Goed te bekijken op en langs het parcours. Bij café de Molenaer en de Veluwe staat onder meer een DJ opgesteld. Om tien voor half acht start de Nero tien kilometer dat als hoofdnummer wordt betiteld. Nadat de atleten over de finish zijn gekomen, worden ze door De Ontmoeting getrakteerd op echte Hollandse pannenkoeken. Want na een snelle wedstrijd lusten ze wel wat.