Sparta strijdt tijdens internationale Flowercup

ERMELO – Tamar Foppen won zaterdag een zilveren medaille tijdens de internationale Flowercup in Aalsmeer. De 18-jarige Ermelose kwam voor Sparta uit tijdens dit grote toernooi dat voor de 23e keer werd georganiseerd.

Er namen maar liefst 18 landen aan deel, van Canada tot Kazachstan en van Finland tot Frankrijk. Met honderden deelnemers verdeeld over tien verschillende categorieën was het een zwaar toernooi.

Verrassing

In de open categorie Women II was Tamar Foppen dé verrassing van de dag. In een deelnemersveld van bijna 70 springers wist zij zich als de nummer 3 te plaatsen voor de finale (beste acht springers). Daar sprong ze haar beste oefening, waardoor ze geheel onverwacht het zilver in ontvangst mocht nemen, een mooie bokaal traditioneel gevuld met prachtige bloemen. In dezelfde categorie kwamen Gina van den Brink en Rhodé van den Brink aan de start. Beiden sprongen een prima toernooi en behaalden respectievelijk de 24e en 25e plaats in het eindklassement, slechts 0.2 punt uit elkaar. Tot slot debuteerde in dezelfde categorie Savanna Bakker. Zij startte met een prima verplichte oefening, maar schoot met haar keuze-oefening naar de mat. Hierdoor zakte ze naar de 63e plaats.

Kwalificatie European Games

In de categorie Women I sprong Romee Pol haar toernooi. Voor haar was de Flowercup tevens de eerste van drie kwalificaties om een ticket in de wacht te slepen voor de European Games (EG) later in het seizoen. De limiet voor de EG is gezet op 95.234 punten voor de twee voorrondes. Pol sprong een mooie verplichte oefening, maar schoot aan het eind van haar keuze-oefening op de mat. Haar uitvoeringsscores waren echter zo hoog, dat ze een totaal scoorde van 96.2, de hoogste score van alle Nederlandse EG-kandidaten tot dusver. Romee Pol bereikte met haar score ook de finale van de wedstrijd. Daar reikte ze tot plek vijf. In dezelfde klasse debuteerde de 16-jarige Dani Mooibroek bij de senioren. Als 1 van de jongsten in de categorie deed ze het verrassend goed. Alle oefeningen werden keurig uitgesprongen en daarmee wist ze zelfs de 18e plaats in het eindklassement te halen.

Stabiel

In de categorie 15-16 jaar sprongen 50 deelnemers. Voor Sparta kwamen uit Anke en Tessa Boeve. Anke sprong een stabiel toernooi. Haar uitvoering was nog niet optimaal, maar met twee uitgesprongen oefeningen behaalde ze toch een prima 26e plaats in het eindklassement. Zus Tessa wist door een prachtige keuze-oefening een stuk hoger te reiken. Zij behaalde een uitstekende 16e plaats, daarmee op 1 plaats na de beste Nederlandse in die klasse.

Debuut

In de categorie 13-14 jaar namen Eline Westhuis, Marilou van Iersel en Valerie Bosschart deel. Eline sprong twee prachtige voorrondes. Vooral haar keuze-oefening ging verrassend mooi. Met een 10e plaats mistte ze op een haar na de finale, maar ze kon terugzien op een zeer geslaagd toernooi. Marilou debuteerde op de Flowercup en deed dat uitstekend. Het inspringen verliep niet naar wens, maar op de wedstrijd ging het beter. Ze behaalde de 26e plaats in het totaalklassement. Valerie Bosschart sprong een prachtige verplichte oefening en, op deze voet verder gaand, was de finale zeker in zicht. Helaas schoot ze in de keuze na sprong 2 naar de rand, waardoor ze naar de onderste regionen zakte.

Een mooie opening van het seizoen voor de springers van Sparta. Over twee weken zullen zij verder gaan met hun kwalificaties voor het NK en een aantal van hen zal daar tevens kwalificatierondes gaan springen voor het WK in Tokyo.