Geel-zwarten spelen slechte generale tegen Quick

ERMELO - DVS’33 Ermelo is zaterdag na een penaltyserie uitgeschakeld voor de KNVB-beker. De ploeg kende zaterdag een moeizame start, maar had dat, na de late gelijkmaker van Benjamin Roemeon in de laatste minuut van de tweede helft, goed kunnen maken met een perfecte penaltyserie.

Keeper Daan Huiskamp pakte weliswaar twee strafschoppen, maar was uiteindelijk zelf degene die de laatste miste waardoor het game-over was. Trainer Richard Plug heeft de tongen al flink losgemaakt aan de Sportlaan. Dat bleek wel vlak voor aanvang van de wedstrijd. Supporters hadden hun oordeel klaar over de verandering van speelstijl die de trainer voor ogen heeft.

Strijdplan

Natuurlijk liep het nog niet lekker in de eerste helft. Dat had deels te maken met het uitvallen van Olivier Pilon en het al eerder afhaken van Christiaan van Hussen en Enrico Patrick. Met name die laatste past perfect in het strijdplan van Plug met zijn enorme drive op de vleugel. Daardoor startte Frank van der Burg op rechts waar hij heel veel vrijheid kreeg om op te komen. Hij werd ook veelvuldig aangespeeld. Dat bleek op dit moment iets teveel gevraagd van de jonge mandekker.

Vertrouwen

Het kwam ook doordat het voetbal door het midden niet echt wilde lukken. Een andere vrije man werd niet gevonden en het leek wel of het vertrouwen ontbrak om geforceerd ballen op te eisen. Daardoor was DVS'33 Ermelo afhankelijk van de fouten die de Quick verdediging bij tijd en wijle maakte. Roemeon leek daarvan te profiteren, maar diens bal op de nieuwkomer Jeremy Jonker, miste precisie waardoor een grote kans op 1-0 verloren ging. Aan de andere kant miste Quick nog een veel grotere kans, want op miraculeuze wijze Kwam Daan Huiskamp als winnaar uit de bus na een niet te missen kans van Rachid Bouyouzan.

Zoekende

De thuisploeg was duidelijk zoekende in een nieuw systeem met op papier vijf echte verdedigers. Juist in die zoektocht kreeg Quick kansen omdat de verantwoordelijkheid in de verdediging leek te worden afgeschoven op elkaar. Pas in de tweede helft werd DVS’33 duidelijk sterker. Een goed begin leverde een aantal goede kansen op voor Roemeon en de meer aanwezige Oktay Öztürk die zich achter de spitsen op zijn plek lijkt te voelen. Het leek een kwestie van tijd alvorens DVS’33 de openingstreffer zou scoren.

Jongeling

Helaas lukte het Frank van der Burg niet om een goede voorzet te geven want de meeste ballen verdwenen richting de cornervlag. Plug zag dit en liet jongeling Luc Oosterling invallen. Diens voorzetten leverden gelijk veel meer gevaar op, maar ook zijn verdedigende acties zorgden voor gevaar. Quick profiteerde optimaal van een timingsfout van Oosterling. Invaller Gomez speelde vervolgens simpel Jorran van Santen uit om 0-1 in te schieten. Mark Bouman kwam in de spits, maar het gevaar moest komen van nieuwkomer Joshua Patrick. Hij was er een aantal keer dichtbij met zijn hoofd, maar de kracht ontbeerde. Net toen de klok 90 minuten wilde aantikken, kwam Roemeon weer een keer los en schoot in een alles of niets de gelijkmaker binnen.

Strafschoppen

De aansluitende penaltyserie leek goed te verlopen voor de geel-zwarten. Quick miste de tweede en derde penalty. Luc Oosterling en Julian Ruiter pakten de verantwoordelijkheid om een strafschop te nemen, maar wisten niet te scoren. Mogelijk een deuk in hun zelfvertrouwen wat niet nodig is. Deze wedstrijd om het ‘echie’ was tegelijkertijd de beste leerschool voor zowel Van der Burg, Oosterling en Ruiter, maar ook voor trainer Plug. De ploeg heeft een duidelijk doel voor ogen, in spelwijze en ambities. Daar mag het publiek best op gaan vertrouwen. Net zo sterk als het vertrouwen is van Richard Plug dat dit gaat leiden tot een nieuw tijdperk.