Afdrukken

‘Niet slecht voor een bouwvakkertje, toch?’

ERMELO - Verschillende cameraploegen en journalisten waren vanmorgen naar Ermelo gekomen ter gelegenheid van de presentatie van het boek De Beer van de Meer over oud-international Piet Schrijvers. Wat het bijzonder maakte was dat tevens een film met dezelfde naam in première ging. Grote namen uit de voetbalhistorie waren voor Schrijvers naar Ermelo afgereisd.

De Beer van de Meer, De Bolle van Zwolle, De Flop van Top, de Lek van PEC, de kolos van Oss en zelfs de Corpulente van Twente: Schrijvers had vele bijnamen. Maar hij was ook de enige doelman met een eigen fanclub en fanblad: Nummer 7! Deze naam verwijst naar het rugnummer van de legendarische keeper. Ooit had Schrijvers zijn rugnummer 1 geruild met een speler en zo bleef hij lang dit nummer houden. Het boek De Beer van de Meer is geschreven door Yoeri van den Busken. De relatie tussen Schrijvers en Van den Busken gaat al zo’n dertig jaar terug. ,,Als negenjarig jongetje ging ik met m’n vader naar De Meer en zag Schrijvers voor de eerste keer in het doel staan. Tien jaar daarna deed ik m’n eerste interview als journalist met Piet,’’ vertelt Van den Busken Daarna zijn de schrijver en Schrijvers elkaar nooit meer uit het oog verloren.

Prijzen

Schrijvers won vele prijzen, maar alleen de Gouden Schoen uit 1983 en de Tonny van Leeuwentrofee staan nog in de woonkamer. Enkele jaren geleden heeft Piet zijn persoonlijke archief met 34 plakboeken over meer dan twintig seizoenen en zeshonderd wedstrijden aan Van den Busken overgedragen. De moeder van Schrijvers begon met verzamelen en dit werd voortgezet door zijn vrouw Cathy. ,,Het is maar papier, de herinneringen zitten in m’n hoofd, zei Piet toen,’’ aldus Van den Busken. ,,Dit kwam in een andere context te staan toen bekend werd dat Schrijvers aan Alzheimer leed. De schrijver herkende hier veel van omdat zijn vader aan dezelfde ziekte leed.

Strijd

We staan vandaag zeer uitgebreid stil bij de zeer uitgebreide carrière van Piet, Ajax, FC twente Ned. Elftal, zo’n 700 wedstrijden waarvan 46 interlands. Een imposant aantal. ‘t Is allemaal niet zo gek voor een bouwvakkertje, zei Piet altijd. In het boek is een quote opgenomen van oud voetballer Frank Kramer: ‘alleen voor Piet Schrijvers komen, staat gelijk aan zelfmoord’. ,,Schrijvers stond tegenover de beste spitsen van de wereld en was voor niemand bang. Maar inmiddels weten we dat Piet, na de strijd tegen de spitsen nu een andere strijd te strijden heeft, namelijk die tegen Alzheimer,’’ vertelt uitgever Aernoud Oosterholt. In de documentaire reageert Schrijvers enigszins ontkennend als zijn vrouw Cathy dit benoemd: ,,Nee, dat zeggen jullie, dat zegt de dokter. Nou goed, maar ik heb er geen last van, ik merk het niet.’’ Heel lang heeft Schrijvers zijn Alzheimer ontkent, hij voelde zich immers kiplekker. Maar inmiddels weet hij dat er wel wat met z’n geheugen mis is. Hij noemt het echter nooit Alzheimer, maar ,,Ik heb last van dingetjes.’’

Uniek

Het komt niet vaak voor dat een boek en een documentaire tegelijkertijd uitkomen. Yoeri van den Busken: ,,Ik heb de documentaire nu vier keer gezien en elke keer ontroert die me weer. Ik kan een heel verhaal erom heen maken over de reden waarom ik dit boek gemaakt heb, maar het is gewoon een ontzettend unieke en sportieve man. Mijn vader leed ook aan Alzheimer en ik herkende dingen bij Piet en vond dat dit nu het moment moest zijn om dit boek te maken om daarmee recht te doen aan zijn carrière. Het boek is pas compleet als zijn huidige leven er ook in voor komt, hoe verdrietig ook.’’ De schrijver wilde Piet Schrijvers nog eenmaal een podium gunnen, en dat is hem gelukt.

Nederlands Elftal

,,Kees Rijvers is de grondlegger geweest van de topclub FC Twente,’’ vertelt Van den Busken over de legendarische oud-bondscoach. Maar, wat niet iedereenweet is dat Rijvers begin jaren 80 hij als bondscoach Piet weer bij het Nederland Elftal haalde. Piet was al gestopt met z’n voetbalcarrière. En hoe dit ging? Kees belde Piet, Piet zei ‘ik ben gestopt’, Kees zei ‘je bent helemaal niet gestopt’ en Piet ging weer voetballen. Zo ging dat toen.’’ Het boek De Beer van de Meer kost € 21,95 waarbij een deel van de opbrengst ten goede komt aan Alzheimer Nederland. De documentaire De Beer van de Meer wordt aanstaande zondagavond om 21.15 uur uitgezonden bij Fox Sports.