Afdrukken

Ermelose marskampen zijn uniek

ERMELO - Het grootste archeologische monument van Nederland, de Neder-Germaanse Limes, is door VN-organisatie Unesco toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst. Dat betekent dat het gedeelte van de noordgrens van het Romeinse Rijk vanaf nu in één adem genoemd mag worden met de Chinese Muur, de piramides van Egypte en de Taj Mahal.

De Romeinse Limes beschermde het Romeinse Rijk tegen Germaanse stammen. Onder meer bij Nijmegen zijn hier nog resten van te zien. Maar ook in Ermelo zijn er sporen van Romeinse soldaten te zien. In museum Het Pakhuis kunnen bezoekers in gesprek gaan met een echte Romeinse soldaat of met de archeoloog die ze van alles over de twee Romeinse marskampen kan vertellen.

Twee marskampen

Want er zijn twee marskampen in Ermelo gevonden. Wie over de N302 van Kootwijk naar Harderwijk rijdt, ziet aan de linkerkant van de weg een knielende Romeinse soldaat. Het beeld markeert het marskamp dat de Romeinen rond 170 na Christus aanlegden op de Ermelose hei. Tot voor kort was dit het enige bekende Romeinse marskamp van Nederland. In de zomer ontdekten archeologen opnieuw aarden wallen en een gracht in een natuurgebied van de gemeente Ermelo. Op dit moment wordt in Leiden en Wageningen onderzoek gedaan naar dit tweede Romeinse marskamp.

Zomerprogramma

In museum Het Pakhuis kunnen kinderen op dinsdag 3 augustus een soldatentraining volgen. Daarbij ontdekken ze hoe zwaar een maliënkolder is en hoe de zwaardgevechten werden gehouden. Op donderdag 5 augustus is het tijd voor schatgravers! De Romeinen hebben in Nederland veel achtergelaten: aardewerk, dakpannen, kippen, maar ook geld. Hun geldschat ligt verborgen in Museum Het Pakhuis. Bezoekers helpen mee de munten te vinden en ze op te graven als een echte archeoloog.

Speuren naar sporen

Voor de echte speurneuzen is er op zaterdag 7 augustus om 14:00 een archeologisch middagprogramma. Samen met een echte archeoloog gaan bezoekers op onderzoek uit. Maar, het zal je verbazen, archeologen steken niet gelijk hun schep in de grond! Leer tijdens deze middag hoe je als een archeoloog kan speuren naar sporen door vanuit de lucht naar beneden te kijken.
Met onderzoekjes en puzzels maken bezoekers kennis met het vak van archeoloog en met de bijzondere vondst van het tweede Romeins marskamp in Ermelo. Kijk voor meer informatie over toegangsprijzen, programma en openingstijden op: www.hetpakhuisermelo.nl