Afdrukken

Geologie op één vierkante meter

ERMELO/ PUTTEN – De bijna 90-jarige Viktor Majdandžić exposeert momenteel in Putten in de Kunstkelder. Tegelijkertijd hangt zijn werk ook in Goederede en Nagele. Vanwege zijn verjaardag zijn zijn kunstwerken ook in diverse galeries in Londen en New York te zien.

Majdandžić, geboren in Bosnië, heeft meer dan 200 keer geëxposeerd in binnen- en buitenland en kreeg vele prijzen o.a. de eerste prijs voor Abstract At1 op de London Art Biënnale 2019. Zijn schilderijen zijn als een soort geologie op één vierkante meter, waarin natuurlijke processen zoals kristallisatie, erosie en sedimentatie op elkaar inwerken.

Veldwijk

Viktor Majdandžić werd in 1931 in Ivanjska Bosnië geboren en studeerde Buitenlandse Handel en Economie. Uiteindelijk besloot hij zich te wijden aan kunst en ging naar de Rijksacademie voor beeldende kunst in Belgrado. Voor zijn afstudeerwerk ontving hij op 25 mei 1958 de eerste prijs, het begin van een glansrijke carrière. In 1969 emigreerde Majdandžić naar Nederland en kwam te werken op psychiatrisch ziekenhuis Veldwijk. Daar stond hij in het Atelier voor Beeldende Expressie aan de wieg van de creatieve therapie. ,,Ik zat in die tijd gewoon te schilderen en de patiënten zaten om me heen te werken. Zo ontstond er een interactie. Echter dat mocht toen geen creatieve therapie heten, immers therapie was alleen voorbehouden aan medici.’’ Majdandžić werkte tot aan zijn pensionering in 1991, in totaal 23 jaar op Veldwijk.

Wiskundige precisie

De Ermelose kunstenaar maakt panelen waar hij met wiskundige precisie zijn verf over laat lopen. Een speciale techniek waarbij, zoals hij zegt, de natuur bepaald wat er uiteindelijk ontstaat. Dat is natuurlijk niet helemaal waar, immers de schilder bepaalt door het draaien van het paneel en de stand waarop het paneel gekanteld is, hoe de verf loopt. In het gesprek met de gepassioneerde kunstenaar gaat het vooral over wetenschap. Zo benadert hij zijn werken ook. Door het ritme in z’n werk lijkt het diepte te hebben, wat overigens niet kan omdat ze op het platte vlak gemaakt zijn. ,,De hersenen raken erdoor in de war wat het oog waarneemt,” vertelde de kunstenaar drie jaar geleden tijdens een interview. Tijdens dat gesprek schoot Majdandžić voortdurend in de lach, hij genoot van het vertellen over het werkproces, over het ontstaan van een kunstwerk en hoe mensen dat benaderen. Dat plezier heeft hij nog altijd. Hij geniet van de interesse die mensen hebben in zijn persoon en zijn werken.

In de Kunstkelder exposeert Viktor Majdandžić samen met Gerrie Raap en Anneke Kelderman. De expositie is te bezoeken tot en met 28 augustus.