Kunst en Ambacht in prachtige gebouwen

ERMELO – Zaterdag 12 september is het weer Open Monumentendag. In het hele land worden in allerlei monumenten, maar ook niet-monumenten, de deuren wijd open gezet. Bezoekers komen op plaatsen en plekken waar normaal gesproken geen toegang is. Ook in Ermelo worden die dag mooie deuren geopend die anders gesloten blijven.

Het Ermelose comité Open Monumentendag heeft ook dit jaar een afwisselend programma samengesteld naar aanleiding van het landelijke thema: Kunst en Ambacht (in de architectuur). Twee van de mooiste gebouwen in Ermelo, De Hooge Riet en Villa Oud-Groevenbeek, zetten de deuren open en bezoekers mogen niet alleen rondlopen, maar krijgen ook informatie over de desbetreffende karakteristieke panden. Tijdens de presentatie in De Hooge Riet zal er ook een oude film van de bouw van dit gebouw getoond worden. Daarnaast zal de lezing ondersteunt worden door prachtige foto’s van het pand. Sanatorium De Hooge Riet is gebouwd in 1938-1939 en was van het begin af aan een onderdeel van Veldwijk. Het rijksmonument werd ontworpen door architect E.J. Rothuizen uit Arnhem. In het gebouw zijn nog veel oude detailleringen aanwezig. Ook het park aan de voorzijde heeft een monumentenstatus. Sinds een paar jaar staat het pand zo goed als leeg en wordt het niet meer gebruikt voor de zorg.

Landgoed Oud-Groevenbeek

Landgoed Oud Groevenbeek is een relatief klein landgoed tussen Putten en Ermelo. Het is ontstaan in de 19e eeuw en verder ontwikkeld tot aan de 20e eeuw. Het is nog een nagenoeg gaaf en compleet landgoed. In het hart van het landgoed bevindt zich de villa in Art Nouveau-stijl, die is gebouwd in de jaren 1906-1907 en ontworpen door de architecten L. van Essen en J. van Zeggeren uit Harderwijk. Sinds 1968 is het landgoed in beheer bij Natuurmonumenten, die vorig jaar de villa heeft laten restaureren. In de villa zijn nog tal van oorspronkelijke elementen bewaard gebleven, zoals bijv. marmeren vloeren, tegels, plafonds, wastafeltjes en glas-in-loodramen. In de villa wordt er uitleg gegeven over de verbouwing en de restauratie van het gebouw. Naast de villa is de watertoren en oude druivenkas te bezoeken. Tijdens een rondleiding over het landgoed kan men een kijkje nemen in de andere monumentale gebouwen op het landgoed. In het Koetshuis worden de jachtverhalen vertelt van de familie van Schermbeek, de laatste bewoners van de villa. Maar ook de tuinmanswoning, het was- en drooghuisje, de watertoren en de druivenkas staan open. In het nieuwgebouwde theehuis kan men terecht voor een kop koffie of thee met iets lekkers.

En nog veel meer

Vanwege het ambachtskarakter van de smid wordt er door de leden van de Genealogiewerkgroep van de Oudheidkundige Vereniging Ermeloo, het verhaal vertelt over de oude smidsfamilie Van Beek, die de oude smederij (nu Wereldwinkel) bewoonde. Maar er is meer te zien en te beleven. De schilderijententoonstelling van Sjaak Maliepaard in de Immanuëlkerk zal de gehele dag te bezichtigen zijn. In museum Het Pakhuis zal er een lezing worden gehouden over de oude pottenbakkersovens die gevonden zijn tijdens de bouw van De Verbinding. Er is een ‘Tour to do’, een rondwandeling met een app voor de smartphone, naar de locaties waar de archeologische opgravingen zijn gedaan.

Opening

De Open Monumentendag zal traditiegetrouw begonnen worden met een ontbijt in thema. Dit ontbijt, waarvoor iedereen is uitgenodigd, wordt gehouden op het Molenaarsplein. Voor informatie over de activiteiten, locaties en de aanvangstijden is een informatief programmaboekje gemaakt. Deze is vanaf 1 september gratis af te halen bij de VVV en de deelnemende locaties.