Afdrukken

Bergers willen tijdens challenge helpen met pechservice 

ERMELO - Twee mannen met baarden, Geurt Wassink en Wietse Helmink, gaan de Noordkaap Challenge aan. Hiermee steunen ze 3FM Serious Request. De mannen vertrekken over 17 dagen voor hun roadtrip die bij velen op een bucket list staat.

,,Ik zag het twee jaar geleden op tv,” vertelt Wietse Helmink, die net als zijn maat Geurt Wassink werkzaam is bij Delta Berging in Ermelo. ,,Mensen helpen is ons werk, dat gaan we ook tijdens de trip naar de Noordkaap doen.” De mannen hebben startnummer 112 van de organisatie gekregen. ,,Op weg naar het meest noordelijke puntje van Europa zullen deelnemers te kampen krijgen met moeilijke omstandigheden. We kunnen ze, natuurlijk tegen betaling voor het goede doel, pechservice bieden, helpen bij startproblemen, lekke banden of bijvoorbeeld bevroren portiersloten.”

Gesponsord

Helmink vroeg zijn collega om mee te gaan en daar hoefde Wassink niet lang over na te denken. De mannen hebben een Toyota landcruiser in bruikleen van 4x4 Centrum Ermelo, door Bert Onderweegs van Calumma van een geheel nieuw uiterlijk laten voorzien. Ook is deze bestikkerd met de logo’s van sponsoren. Het duo, dat de naam ‘Team 112, baard u geen zorgen’ draagt, heeft al veel geregeld en ook qua donaties gaat het best goed. ,,We tikken bijna de duizend euro aan,’ meldt Helmink. ,,Iedereen helpt ons voor het goede doel,” vult Wassink aan. De familie kwam met koekjes, chocomel en bloemstukken in actie tijdens de Herfstmarkt. ,,Ontzettend leuk en het bracht meer dan zeshonderd euro op.” De mannen besteden overigens al maanden ieder vrij uurtje aan de voorbereidingen voor de tocht. Als ze even niet in actie hoeven te komen voor het Ermelose bergingsbedrijf mogen ze in de baas zijn tijd sleutelen aan de aangepaste auto. Deze is inmiddels voorzien van een sleepstang. Ook hebben de mannen goed uitgezocht hoe bijvoorbeeld de koplampen afgesteld moeten worden en is het mogelijk dat er in de auto geslapen gaat worden. ,,Dat scheelt weer in de kosten waardoor de opbrengst 100% naar het goede doel kan,” zo vertelt Helmink. De markant baardmannen op klompen hebben een hoge gunfactor. Zo wisten ze bij Ron Beugelsdijk een patatje Noordkaap te introduceren waardoor er een klein percentage van de verkochte patat ten goede komt aan Serious Request.

Actie

Herenigen, dat is dit jaar het thema van de actie. In ontwikkelingslanden raken familieleden elkaar, na een ramp of conflict, vaak kwijt. Hierdoor leven 4 miljoen kinderen gescheiden van hun ouders, broers of zussen. ,,Mijn ouders leven niet meer en dat vind ik lastig zat, maar de onzekerheid dat je niet weet waar je familie is en of ze nog leven, dat is onverteerbaar,” vertelt Wassink, geraakt door het onderwerp. Met de opbrengst van 3FM Serious Request  zal het Rode Kruis helpen families te herenigen. Door vermiste kinderen op te sporen, het eerste contact te leggen per satelliettelefoon of brief en ze daarna weer samen te brengen.

 Grote uitdaging

Het is, ondanks dat ze beschikken over veel technische kennis, een grote uitdaging voor de twee mannen. Alle deelnemende teams doen de meest bizarre challenges voor het goede doel en schuiven 's avonds rond het kampvuur bij elkaar om verhalen te delen. Niemand weet nog precies wat haar te wachten staat. Wassink en Helmink genieten nu al van alle voorbereidingen. ,,Sommige mensen kopen voor de rit complete auto's en als geld geen rol speelt, betalen ze zelf het geld voor het goede doel. Voor ons is het van het begin tot het eind een onvergetelijke uitdaging,” aldus Helmink. Ze nemen veel mensen mee in hun avontuur en daardoor helpt iedereen mee aan dit succes. Op 8 december starten ze bij de studio van 3FM  in Hiversum voor een tocht van 7200 kilometer. Uiteindelijk komen ze dertien dagen later aan bij het Glazen Huis in Apeldoorn. Het Team 112, baard u geen zorgen kan nog altijd gesponsord worden. Dit kan door een donatie over te maken via deze website. ,,En mensen kunnen ons vinden op Facebook,” melden de twee. Ermelo van Nu zal dit team volgen tijdens de tocht op zoek naar het Noorderlicht.