Afdrukken

Ontmoetingsconcert in Immanuelkerk

ERMELO - Het Ontmoetingsconcert van zaterdag 21 april staat geheel in het teken van het harmonium. Het wordt een gevarieerd en interactief programma die avond. In de kerkzaal worden drie harmoniums opgesteld.

De harmoniums zijn een harmonium met een drukwindsysteem en twee met een zuigwindsysteem. Elders in de kerk is een kleine expositie van verschillende harmoniums, mogelijk gemaakt door het Harmonium Museum Nederland en Schüller Harmoniums te Woerden. Ook Ermeloër Jelle Wiersma stelt enkele instrumenten beschikbaar. Op deze avond zal duidelijk worden dat het harmonium veel meer is dan over het algemeen wordt gedacht, getuige de bijnamen die het instrument in de loop der jaren kreeg. Van Psalmenpomp en Halleluja-commode tot Ecokeyboard. Het instrument kent echter een bijna 200-jarige geschiedenis en beroemde componisten als César Franck, Rossini en Max Reger schreven er muziek voor.

Begaafd

In de kerkzaal worden de instrumenten bespeeld door de jonge begaafde organist Tommy van Doorn (1990) uit Schijndel. Tijdens zijn conservatoriumopleiding, die hij cum laude afsloot, verdiepte hij zich in het bespelen van het Franse drukwindharmonium. Regelmatig treedt hij op als solist en begeleider op orgel, harmonium en continuo. Ook werkt hij samen met Cappella Breda o.l.v. Daan Manneke en in 2014 toerde hij als solist met het Nederlands Studenten Kamerkoor. Tommy van Doorn zal ook uitleg geven over de verschillende harmoniumsystemen. Verder medewerking wordt verleend door Jelle Wiersma en een mannenensemble. Na de pauze vindt een concert plaats door Tommy van Doorn op het Frans drukwindharmonium. Op de facebookpagina van de Ontmoetings-concerten is een artikel geplaatst over de historie van het instrument. Het concert biedt een unieke gelegenheid om verschillende soorten harmoniums bij elkaar te zien en te horen in de Immanuelkerk. De aanvang is om 20.00 uur en de toegangsprijs bedraagt 5 euro.