Afdrukken

Schapedrift viert derde lustrum

ERMELO - Stichting Schapedrift viert haar derde lustrum. In mei 2003 was de schaapskooi gereed en kon de Ermelose kudde er overnachten. Nu, vijftien jaar later, komen er 90.000 bezoekers per jaar en heeft de stichting een nieuwe voorzitter Ruud van Eijle. ,,Het is een unieke locatie, zeker in een tijd waarin we leven met zoveel stress. Hier ben je dichterbij de natuur.”

In het bezoekerscentrum dat momenteel uitgebreid wordt, krijgt het publiek informatie over onder andere de schaapskudde en het heidebeheer. Ook is er ruimte voor een kop koffie en gebak. ,,Ook financieel zijn we een gezonde organisatie en we kunnen daarbij rekenen op een groot aantal sponsoren,’ meldt Van Eijle. Hij stond overigens eind vorig millennium samen met zijn ChristenUnie Ermelo partijgenoten Gerard Geitenbeek en Jan Urbach aan de wieg van de stichting. ,,Prachtig toch!” zegt het oud-raadslid enthousiast. Hij geniet telkens weer wanneer de staldeuren opengaan en de schapen zich allemaal tegelijkertijd naar buiten wringen.

Etiquetten lezers

In 2002 konden de plannen voor de bouw van een schaapskooi van start, mede dankzij zes ton aan subsidies van de provincie en de Europese Unie. ,,Ik ben zo blij dat het daar gekomen is. Dat is heel bijzonder!” Ruud van Eijle heeft de afgelopen jaren voor zijn werk veel gereisd en hij weet als geen ander dat veel culturen nog dichtbij de natuur staan. ,,In Peru weten ze als ze ziek worden welke bladeren ze moeten eten om te genezen. Hier zijn we etiquetten lezers geworden.” Volgens Van Eijle negeren we veel lichaamssignalen. Hij adviseert dan ook om vaak een ‘heidag’ in te stellen. In de natuur is de CU-politicus op zijn best. Over de vraag of hij voorzitter van de stichting wilde worden, hoefde hij dan ook niet lang na te denken. ,,Het is een mooie stap vanuit de raad,” zegt hij met de wetenschap dat zijn lichaam na het ongeluk in Zuid-Afrika in 2015 bij tijd en wijle rust vraagt. ,,In de politiek moet je altijd scherp zijn, dat vergt heel veel van je. Hier bij de Schapedrift verwachten ze ook mijn inzet, maar dat is een stuk minder stressvol. Het is een mooie organisatie.” Toch wil hij het niet bagatelliseren. ,,Het is een volledig agrarisch bedrijf en we hebben daardoor te maken met strikte regelgeving.”

Scheren

Dit jaar moeten er ongeveer 250 schapen geschoren worden. Dat lukt natuurlijk niet op één dag. Daarom wordt er vanaf half mei al begonnen met het scheren. Op het schaapscheerdersfeest worden de laatste schapen kaal gemaakt. De lammeren van dit jaar worden pas volgend jaar voor het eerst geschoren. Het scheren is voor de schapen spannend en ook een zware klus voor de scheerders. Sommigen hanteren de tondeuse, anderen zweren bij de ouderwetse knipschaar. Op 2 juni kan er gekeken worden hoe de schapen een voor een worden neergelegd en worden ontdaan van hun wintervacht. Dit gebeurt tijdens het jaarlijkse Schaapscheerdersfeest bij de schaapskooi. Ook zijn er kramen met wol- en schapenproducten en ambachten als wol spinnen, kaarden, vilten en weven kunnen bekeken worden. In een ander deel van het weiland staat het vliegeren centraal. Vliegerteam Nederland geeft demonstraties met bijzondere vliegers en kinderen kunnen vliegers knutselen en ze dan oplaten. Bij het speeltuintje zijn andere knutselactiviteiten. De nieuwe bijenstal met bijenvolken kan bekeken worden. Imkers geven uitleg. Huifkar de Lindeboom verzorgt ritjes over de heide. Troubadour Edward Val zorgt de hele dag voor sfeervolle muziek op het terrein. Bezoekers zijn welkom van 10.00-16.00 uur. De entree bedraagt € 1,50, vrienden van Schapedrift en kinderen tot 5 jaar hebben gratis toegang. Schaapskooi Ermelo is te vinden aan de Postweg en bereikbaar via de Drieërweg. www.schapedrift.nl