Afdrukken

Ringsteken vanaf een aanspanning

ERMELO - Traditiegetrouw organiseert paardensportvereniging Het Veluws Ros op de laatste zaterdag van juni een Ringrijderij voor aanspanningen. Dit jaar wordt deze Ringrijderij voor de 34ste keer verreden op zaterdagavond 30 juni.

Ringsteken kan direct vanaf het paard (‘onder het zadel’) of vanaf een aanspanning (een of meer paarden/pony’s voor een wagen of koets). De laatst genoemde mogelijkheid is in Ermelo gebruikelijk.
Er zullen maximaal 30 aanspanningen, variërend van authentiek gerij (ouderwetse koetsen) tot moderne wedstrijd (marathon-)wagens kunnen deelnemen. Voor deelnemers die hun aanspanning willen versieren is dit jaar het thema De Middeleeuwen.

Prijzen

Bij het ringsteken in Ermelo worden de ringen vanaf de bok van de koets door de dame met een houten stok, de zogenaamde sabel, met één hand gestoken. De koetsier dient zijn paard of pony in snelle voorwaartse draf langs de opgehangen ringen te sturen. Het juist gestoken aantal ringen en de snelste tijd zijn bepalend in deze wedstrijd om in aanmerking te komen voor een prijs. Tevens zijn er onder andere prijzen te winnen voor het best gaande paard, de fraaiste aanspanning (zoals de originaliteitspijs voor het meest ludieke geheel), en de fel begeerde wisselbeker, de zogenaamde ‘Gijs de Bruin-bokaal’.

Manege

De fraaie aanspanningen (paard, tuig en gerij), die deelnemen aan de ringrijderij, worden vanaf 17.00 uur gekeurd door een deskundige jury op het manegeterrein van Het Veluws Ros aan de Fazantlaan .
Ook deze keuring is vrij toegankelijk voor publiek. Na de keuring vertrekt de stoet omstreeks 18.30 uur vanaf de manege aan de Fazantlaan richting centrum. Zoals elk jaar zal de colonne langs verzorgingshuis De Dillenburg rijden.

Vrij toegankelijk

De route is: Stationsstraat, Rietlaan en Chevallierlaan. De ringen zullen worden gestoken op het wedstrijdtraject, vanaf het Raadhuisplein tot aan het Pauwenplein. Dit traditionele evenement voor koetsiers vindt plaats van 19.00 tot circa 21.00 uur. Natuurlijk is deze Ringrijderij vrij toegankelijk.