Afdrukken

LETS-ruilkring over overschrijdingsdag

ERMELO – De LETS-ruilkring Voor Elkaar! organiseert op donderdag 25 oktober in Pinel aan het Raadhuisplein haar eerstvolgende bijeenkomst. Het thema is Mondiale voetafdruk.

Dit jaar was het al op 1 augustus 'overschrijdingsdag' (Earth Overshoot Day). Dat is de dag waarop de mensheid de natuurlijke hulpbronnen, die de aarde in één jaar tijd kan produceren, heeft verbruikt. Dus vanaf 1 augustus jl. teert de wereldbevolking in op de reserves van de aarde. Vóór 1970 behoefden de reserves niet te worden aangesproken. Maar sindsdien valt de overschrijdingsdag steeds vroeger in het jaar. Het verbruik in Nederland is hoger dan het mondiale gemiddelde: dit jaar spreekt ons land al vanaf 14 april de reserves aan.

Jaarafrekening

Wat is het aandeel daarin van onze persoonlijke huishoudens? Dat is aan de hand van een kleine vragenlijst snel en gemakkelijk te schatten. En de uitkomst levert veel verrassingen op en stof voor uitwisselen van ideeën en tips. De organisatie verzoekt dan ook dat bezoekers de laatste jaarafrekening van gas en elektriciteit meeneemt. Vanaf 19.30 uur is er koffie/thee met wat lekkers, om 20.00 uur start de presentatie. Aspirant-leden zijn van harte welkom.

Voor elkaar

LETS staat voor Lokaal Economisch Transactie Systeem. Dit is de officiële benaming voor wat wij in Ermelo ook graag 'Voor Elkaar' noemen. Daarnaast vinden de leden het hergebruiken van spullen belangrijk, dus wordt er druk geruild, uitgeleend en gerepareerd. De vergoeding bestaat uit een fictieve ruileenheid, die zij 'pauwen' noemen. De LETS-ruilkring is één van de ongeveer honderd LETS-ruilkringen in Nederland en telt ongeveer zestig leden. Informatie over LETS Ermelo is te vinden op de website www.letsermelo.nl.