Afdrukken

Bruidspaar letterlijk aan elkaar verbonden

ERMELO – Opvallend veel Romeinse huwelijkstradities zijn vandaag de dag nog steeds algemeen gebruik. Dat bleek zaterdagmiddag toen op het Molenaarsplein een Romeinse bruiloft werd gehouden.

Romeinse priesters waren al uren in touw met de voorbereidingen om te zorgen dat het huwelijk op 14.00 uur kon worden voltrokken. Tegelijkertijd werd het haar van de bruid gevlochten in strengen op haar achterhoofd,bij elkaar gebonden met linten.

Keizer Augustus

Het fenomeen huwelijk dateert uit de tijd van keizer Augustus die in 18 voor Chr. verschillende wetten invoerde. Hij bepaalde dat een Romeins burger niet mocht trouwen met een actrice. Ook soldaten mochten niet trouwen. Als een man zich een ring kon veroorloven, was hij klaar om te trouwen. Daarom kreeg de bruid zaterdagmiddag een ring met daaraan de sleutel van de kluis. ,,Niet verstandig,” zei de priester nog enigszins waarschuwend.

Verbonden

De polsen van de bruid en bruidegom werden met een koord verbonden. Zo moesten zij, gevolgd door familie en vrienden in een bruidsstoet rond het plein. De bruid droeg een oranje, saffraan kleurige sluier, het flammeum. Het schouwspel trok veel bekijks en maakte indruk op de toeschouwers. Nadat het huwelijk was voltrokken, kreeg de bruid een mand met noten. Zij strooide hiermee bij het weggaan om de vruchtbaarheid te bevorderen.

Kennis delen

Museum Het Pakhuis wil met het opvoeren van zo’n huwelijksritueel kennis delen en belangstellenden bewust te maken van de historie. ,,We hebben in Ermelo het enige Romeinse Marskamp van Nederland,” vertelt museumdirecteur Germa Greving. ,,De Romeinen hebben veel invloed gehad op de geschiedenis. Het is mooi om dat te ontdekken.” Ditmaal koos Het Pakhuis om de focus te leggen op de bruiloft. De hele dag konden mensen workshops volgen en leren hoe soldaten ten strijde trokken. Met deze reënactment sloot het museum aan bij de activiteiten van het nationale RomeinenNetwerk.