Afdrukken

Evert de Graaf over de levensloop van Piet Goedvree en Frits Klinkenberg

ERMELO – Op vrijdag 13 december geeft Evert de Graaf een lezing voor de Oudheidkundige Vereniging Ermeloo en museum Het Pakhuis. De Graaf zal spreken over de twee NSB-ers die in de oorlogsjaren veel slachtoffers hebben gemaakt in de regio.

Na de Duitse inval op 10 mei 1940 begon de bezetting van ons land door de nazi’s. Er kwam een burgerlijk bestuur en een aantal fanatieke nazileiders zoals de Rijkscommissaris Seyss-Inquart en de SS’er Rauter, die o.a. de politie onder zich kreeg, grepen de macht. Al snel begonnen de Duitse bezetters met de ‘nazificatie’ van ons land en een van de maatregelen was het verbod op politieke partijen. Alleen de NSB, opgericht door ir. A. Mussert in 1931, werd niet verboden. Toch was zijn partij bepaald geen ‘eenheidsbeweging’. Er waren NSB’ers die Groot-Nederlandse gedachte aanhingen (Mussert), maar anderen waren aanhangers van de Groot-Germaanse gedachte (Rost van Tonningen).

Bram en Eva

Dat was ook duidelijk te zien op de Veluwe en met name in Putten. Er woedde een ordinaire machtsstrijd tussen de NSB’er Piet Goedvree, een aanhanger van Mussert, en de waarnemend Burgemeester Frits Klinkenberg, die aanhanger was van de Groot-Germaanse gedachte en een tijd lid was van de Germaansche SS in Nederland. Een ding hadden ze gemeen: hun haat ten opzichte van de Joden. Beiden werden beruchte Jodenjagers, waarvan o.a. Bram en Eva Beem ook het slachtoffer werden. Vooral Klinkenberg werd zeer gevreesd en maakte naam als Jodenjager.
De avond wordt deze keer niet gehouden in de Immanuëlkerk, maar in de Rehobothkerk (!) en begint om 19.30 uur. De zaal is al om 18.45 uur open en de toegang is gratis.