Afdrukken

Wie was Hartog Beem?

ERMELO - Harderwijker Anton Daniëls doet al geruime tijd onderzoek naar de Joodse geschiedenis in zijn stad. Het verhaal over het gezin van Retje en Hartog Beem maakte zeker diepe indruk op hem. Des te meer toen hij tijdens zijn speurtocht in contact kwam met mensen die hem veel over het leven van Hartog (1892-1987) en Retje (1896-1976) konden vertellen. Daniëls zal tijdens de lezing dinsdagavond zijn verhalen in museum Het Pakhuis delen. 

Hartog en Retje Beem zijn ouders van Eva en Bram, de kinderen die in de oorlog in Ermelo aan de Wilhelminalaan woonden. De kinderen zijn verraden en in Auschwitz om het leven gekomen. Daniëls zal hier op 11 februari zeker bij stilstaan. Hij neemt mensen mee naar de onderduikperiode van Hartog en Retje in Friesland en het verlies van hun drie kinderen, Salo, Eva en Bram.

Zoektocht

In zijn zoektocht kwam Daniëls aan veel interessante informatie over de inzet van Hartog voor het vroegere Joodse leven en zijn niet aflatende ijver voor het herstel van het West-Jiddisj. Met behulp van fotomateriaal zal Daniëls een beeld schetsen van het leven van dit bijzondere Joodse gezin. Kom langs op dinsdag 11 februari en verdiep je in het tragische levensverhaal van het gezin Beem dat, net als vele andere gezinnen uit de Joodse gemeenschap, door de Tweede Wereldoorlog uiteenviel. Museum Het Pakhuis, Molenaarsplein 24, Ermelo, inloop 19:30 uur, start 20:00 uur. Toegangsprijs: vrijwillige bijdrage, neem je museumkaart mee! Bijdrage voor koffie/thee.

Verborgen Brieven

In de tentoonstelling Verborgen Brieven wordt het verhaal van de kinderen Eva en Bram Beem verteld. Zij zaten tijdens de oorlog ondergedoken in Ermelo, terwijl hun ouders, Retje en Hartog Beem, in Leeuwarden zaten. De vele brieven die Eva en Bram naar hun ouders schreven staan centraal in de tentoonstelling. Wie waren Eva en Bram, hoe belandden ze in Ermelo en hoe liep het met ze af? www.hetpakhuisermelo.nl