Afdrukken

Bijna twintig jaar theater De Dialoog is genoeg

ERMELO – Wilma en Gerrit Mulder zijn de gezichten van de Stichting Culturele Dialoog Ermelo. Al achttien jaar zet dit echtpaar zich in om elk seizoen maar weer voor het Ermelose theater De Dialoog een afwisselend programma te regelen. En nu is het genoeg geweest, het doek is gevallen. Een theatraal afscheid zit er, vanwege de Coronacrisis niet in. Maar de dank is wel zeer groot.

De Programmeringscommissie noemden de pioniers zich, een commissie die, in de herfst 2001, door de gemeente bij elkaar was geroepen om theater De Dialoog weer nieuw leven in te blazen. Een aantal mensen die affiniteit hadden met of betrokken waren bij het theater. In mei 2002 werd Stichting Culturele Dialoog Ermelo (SCDE) opgericht. Naast voorzitter Gert Hofsink, secretaris Nico Nijs en penningmeester Evert-Jan Anneveld, maakte ook Wilma Mulder (68) van begin af aan deel uit van het bestuur. Nu, 18 jaar na dato, is zij de enige die de Stichting trouw bleef. Met haar man Gerrit (69) uiteraard. De eerste jaren was Gerrit Mulder bij de stichting betrokken vanuit zijn werk als gemeente ambtenaar met cultuur in z’n portefeuille. Maar, hij hielp van begin af aan ook mee op de ‘vloer’. De laatste jaren was het echtpaar wel twee tot drie uur per dag met het theater bezig. Ze namen dan ook veel voor hun rekening. Zo deden ze de programmering, zoeken naar sponsoren en adverteerders voor het programmaboekje, de persberichten en verwerken en uitgeven van bestelde kaarten en nog veel meer.

Uitvinden

In augustus 2002 werd het eerste, professioneel vormgegeven programmaboekje voor het theaterseizoen 2002-2003 uitgegeven in een oplage van 10.000 exemplaren. De eerste artiest die een optreden verzorgde in het de door het nieuwe stichting verzorgde theaterprogramma was niemand minder dan Paul van Vliet, met een try-out van zijn Unicefshow ‘Paul in ’t Klad’. Een topper als primeur, hoe mooi kun je het hebben? Dat ging natuurlijk niet vanzelf. Want hoewel het leuk lijkt zo’n bekende artiest naar Ermelo halen, was het niet vanzelfsprekend. Het bestuur moest namelijk alles zo’n beetje zelf uitvinden. Contacten met impresariaten, de outillage van het theater, de eisen die de artiesten stelden, kaartverkoop en nog veel meer kwam op hun bordje. Maar het bestuur toonde durf en lef en zo kwam het eerste jaar niet alleen Paul van Vliet, maar ook VOF de Kunst en zelfs de Vagina Monologen naar Ermelo. En de bestuursleden van de stichting leerden steeds meer, soms door schade en schande, en werd steeds professioneler. In al de jaren hebben veel artiesten van naam in het Ermelose theater gestaan. Maar het bestuur ging uit van een programmering ‘voor elk wat wils’ en dat betekende dat er ook amateurgezelschappen uitvoeringen verzorgden. Zo verzorgden toneelverenigingen Horst&Telgt en De Tachtigers jaarlijks hun toneeluitvoeringen in het Ermelose theater. Maar ook optredens van Ermelose muziekverenigingen, bands en koren stonden in het seizoensprogramma. Hoewel de eerste tijd nog werd geïnvesteerd in samenwerking met de theaters in Harderwijk en Putten, bleek dat een heilloze weg. Dus dan maar geheel op eigen kracht het zelf doen.

Finale

En dan nu, na achttien jaar, hebben Wilma en Gerrit Mulder besloten om te stoppen. ,,Het doek valt,’’ zegt Wilma met gevoel voor theater. ,,De manier waarop is absoluut niet fijn. Wij hadden ons verheugd op de voorstellingen die nog zouden plaatsvinden met als finale de al lang uitverkochte voorstelling van Back to the Country op 1 mei 2020.’’ Maar helaas gooide het Coronavirus roet in het eten en naast de horeca, kappers en andere ondernemers, lag ook het theater stil. Jammer, want niet voor niets hadden Wilma en Gerrit Mulder het einde van dit seizoen als afscheid gepland. Volgend jaar immers wordt het theater verbouwd en gaat het niet meer onder de gemeente vallen, maar onder het Interactie Sportbedrijf Ermelo. ,,Dat is wel een punt van aandacht,’’ vertelt Wilma Mulder. ,,In de wandelgangen hebben we gehoord dat dan voor de huur van de theaterzaal een kostendekkend tarief moet worden betaald. Wij gaan er vanuit dat hier tegenover staat dat de gemeente tegelijkertijd met een aanpassing van de subsidie komt. Zo niet, dan wordt het voor veel gebruikers van De Dialoog een moeilijk verhaal.’’

Liefde voor theater

Maar eerst gaat het theater een jaar dicht. Geen programmering, geen artiesten, geen licht en geluid en geen doek wat open en dicht gaat. Wilma Mulder: ,,De reden dat Gerrit en ik het zo lang hebben volgehouden komt voort uit onze liefde voor het theater. Ook voordat Ermelo een eigen theater kreeg, waren we al fervente bezoekers van theaters in de regio.’’ Wilma Mulder speelde zelf ook zo’n twintig jaar toneel (o.a. toneelvereniging L'Ami), een jaar of vijftien cabaret (o.a.Cabaretgroep Stratego) en schreef en regisseerde kindertoneelstukken, haar man deed daar dan de techniek. ,,Maar wij hebben ook veel voldoening geput uit de omgang met de theaterbezoekers. Altijd vrolijk en goed gemutst voor hun avondje uit. Ook met de artiesten hadden we een fijne verhouding. Ze kwamen graag naar Ermelo en vroegen regelmatig of zij het volgende seizoen weer terug mochten komen.’’ Als je zo lang betrokken bent bij het theater, kun je dat dan wel los laten? Wilma Mulder: ,,Daar kunnen we volmondig ‘ja’ op zeggen. Vergeet niet dat we deze beslissing anderhalf jaar geleden al genomen hebben.’’ Over de toekomst van het Ermelose theater maakt het echtpaar zich vooralsnog geen grote zorgen. Er is voldoende draagvalk onder de Ermelose bevolking. En ook over de plannen voor het seizoen 2021-2022 kunnen ze kort zijn. ,,Dat is niet aan ons, maar aan het nieuwe bestuur.’’ Met de opvolging van Wilma en Gerrit Mulder is het bestuur van de SCDE nog bezig. Er is met een aantal kandidaten een positief gesprek gevoerd. Voor de functie van voorzitter wordt binnenkort een advertentie geplaatst.