Gevaarlijke situaties en traumatische ervaringen

ERMELO – De angst zit er goed in bij de ruiters op de Groevenbeekse Heide. De afgelopen tijd zijn er een aantal incidenten geweest, veroorzaakt door loslopende honden. Ruiters te paard zijn in de problemen gekomen doordat de honden niet onder appel stonden. Eén ruiter kwam zelfs ten val en raakte bewusteloos. Een andere ruiter en paard hebben hulp bij het verwerken van een traumatische ervaring, zowel fysiek als psychisch.

Honden mogen het hele jaar loslopen (mits onder appel) op de Groevenbeekse Heide. Ook zijn er ruiterpaden. Deze combinatie zorgt nu voor een risico, althans de afgelopen periode zijn er ongelukken gebeurd doordat honden de paarden opjagen. ,,Een aantal paardenliefhebbers heeft erg veel last van loslopende honden,” vertelt Jannetje Ruiter. Bij haar staan de paarden op stal en de eigenaren rijden graag buiten. Twee weken geleden gebeurde er een ongeluk waarbij er een ambulance moest komen. Ruiter: ,,Deze mensen hebben meestal ook een hond; ze zijn ook niet tegen honden. Maar doordat de paarden in paniek raken, zorgt dit voor gevaarlijke situaties en traumatische ervaringen.”

Veiliger

Het buiten rijden wordt voor de meeste ruiters een crime. ,,Bijna iedere rit hebben we wel een hond achter ons aan,” vertelt Isabel. ,,Niet alleen bij mij, maar ook bij stalgenoten en andere liefhebbers uit de buurt.” Mensen beseffen vaak niet wat een hond te weeg kan brengen. De ruiters staan momenteel continue ‘aan’. Een buitenrit is niet meer ontspannen rijden. Sommigen rijden nu alleen nog op de wagen. ,,Dat voelt wat veiliger.” Dat honden los mogen lopen, is helder. Maar er is een verantwoordelijkheid bij de hondeneigenaren. ,,Hoe vaak vragen we aan mensen: wilt u uw hond even bij u houden? Maar dan krijgen we het antwoord dat de hond niet bang is voor paarden.” Andersom zijn paarden soms wel bang geworden van de honden. ,,Loslopende honden springen tegen mijn paard aan of bijten in de benen.” Deze ruiter durft niet meer alleen te gaan rijden. ,,Ik krijg hulp om weer vertrouwen te krijgen in mijn paard en vice versa, maar hoe krijg ik weer vertrouwen in mensen?”

Onder appel

Het gaat maar om een klein percentage hondenbezitters dat hun huisdier niet onder appel heeft. Maar er gebeuren veel incidenten, vaak met een goede afloop. Soms gaat het goed fout. Een ruiter viel enkele weken geleden in een scherpe bocht van haar paard. Het paard sloeg op hol en ze bleef bewusteloos achter. De eigenaren van de hond zijn gewoon doorgelopen. Andere wandelaars hebben het slachtoffer opgevangen. Schade een hersenschudding en een traumatische ervaring. De ruiter realiseert zich dat het nog veel erger had kunnen aflopen. Ruiter: ,,Afgelopen week waren er twee meisjes bezig met een buitenrit. Ze vroegen vriendelijk aan een hondeneigenaar of ze de hond even vast wilden houden. Het enige wat ze terugkregen was een grote mond. Nadat ik de eigenaar iets dwingender vroeg om de hond bij zich te houden luisterde deze. Maar dit moet niet nodig zijn.” Ruiter spreekt over een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Ze heeft de gemeente geïnformeerd. Ook degene die onlangs bij het ongeluk betrokken was, meldde dit bij de gemeente. Deze stelt: ‘In een hondenlosloopgebied mág de hond los. Maar het hoeft niet. Toch wordt dit vaak als argument gebruikt. Dit is een losloopgebied en daar moeten anderen rekening mee houden. De hond blijft dus los.’ Een aantal ruiters is momenteel zo bang dat er straks een dodelijk ongeval gebeurt dat ze niet meer onder het zadel naar de hei gaan. Ze hopen dat er iets meer besef komt zodat zowel de hondenliefhebbers als de ruiters te paard kunnen genieten van de mooie omgeving. De gemeente roept de ruiters op melding te maken van dergelijke incidenten.